Tamara Miler | 1. 3. 2023, 19:00

Spoznajte svoj notranji svet: "Cilj naj bi bil, da smo prisotni s telesom"

osebni arhiv Tamare Miler

Za tiste, ki ste tako dolgo čakali, da spoznate svoj notranji svet, ste danes končno dočakali dan, ko vam povem, da notranji svet ni nič drugega kot pa opaznovanje sebe, svojih misli, svojih čustev ter tega, kar se dogaja z našimi telesi.

Cilj naj bi bil, da smo prisotni s telesom, da zaznavamo, kaj se nam dogaja, da lahko potem posledično boljše funkcioniramo in manevriramo med zunanjimi dražljaji, zunanji dražljaji pa niso nič drugega kot to, kar je zunaj nas.

Torej zunaj nas se nekaj zgodi, ta informacija pride do nas skozi vonj, vid, sluh, okus ali dotik in potem ta dražljaj, ki je zunaj, naši možgani to informacijo pretvorijo in že se začne notranji proces. In vse od tega trenutka, ko možgani prejmejo informacijo in ko jo procesirajo, se že začne notranji svet. Torej znotraj nas se dogaja veliko več, kot se mogoče komu zdi. Vsi signali od zunaj nam dajejo možnost zavedanja tega, kaj se dogaja znotraj nas.

Zavedanje notranjega sveta

In za samo zavedanje tega, kar se nam dogaja v telesu, je delno odgovoren center v možganih, ki se imenuje insularni korteks. Angleški izraz za zavedanje notranjega sveta je interoceptive awareness in pomeni, koliko se mi zavedamo; kaj se dogaja v naši glavi in kaj se dogaja s telesom. Zato večkrat, ko izvajamo vaje za zavestno delovanje, zapremo oči, da prekinemo en senzorični input (vid), ki že zbirajo informacije iz zunanjega sveta, da se lažje osredotočimo na to, kaj se dogaja znotraj nas.

Tamara Miler

Če povem po domače, imamo dva svetova

Prvi je naš notranji svet, drugi pa je zunanji svet. Notranji svet je zavedanje, kaj mi mislimo, čutimo, kaj se dogaja znotraj nas. Zunanji je pa čisto vse, kar se dogaja zunaj nas - torej okolica, mediji, sodelavci, družina itd. Oba soustvarjata našo realnost. 

Ste že imeli priložnost opaziti vaš notranji svet? Kaj pa vaše misli? Kaj se vam roji po glavi? 

Samo opazujte, kaj se dogaja. Nič kaj več ni treba, saj že zmagujete v igri pozornosti, ker vi odločate, kje je.  

Nič zato, če vas kdaj pa kdaj vrže iz ravnovesja. Prvi korak je spet, da opazite, da vas je malo ven vrglo. Potem pa se igra nadaljuje, vsak dan znova in znova. Od vas je odvisno, kakšno zabavo si boste ustvarili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.