Te hrane ne smete hraniti v hladilniku, a številni počnejo točno to: ne vedo, da lahko postane zelo nevarna

1. 11. 2025, 18:00 | Uredništvo
Te hrane ne smete hraniti v hladilniku, a številni počnejo točno to: ne vedo, da lahko postane zelo nevarna (foto: Profimedia)
Profimedia

Uporaba ostankov hrane je eden najboljših načinov za zmanjšanje odpadkov, še posebej, če živite sami ali imate zaseden urnik.

Kuhanje vnaprej in priprava večjih količin jedi močno olajšata hektični vsakdan. Pogosto pa se pojavi vprašanje: ali se vročo hrano lahko takoj postavit v hladilnik? Večina ljudi misli, da to ni prav, saj so prepričani, da bi to lahko poškodovalo hladilnik. Eni dobro vedo, da hrane ne gre pustiti predolgo na sobni temperaturi, ker se takrat hitro razvijajo bakterije, nekateri pa počnejo točno to - hrano zaradi napačnega prepričanja predolgo pustijo zunaj. Zato so strokovnjaki za varnost hrane iz Centra za znanost v javnem interesu (CSPI), ameriške neprofitne organizacije, ki se ukvarja z zaščito potrošnikov in spodbujanjem zdrave prehrane, želeli enkrat za vedno razjasniti dilemo.

Toplo jed lahko takoj shranite v hladilniku

V videu, objavljenem na uradnem profilu CSPI na Instagramu, je njihov strokovnjak za varnost hrane pojasnil, da je strah pred shranjevanjem tople hrane v hladilnik mit iz prejšnjega stoletja. "Toplo jed lahko brez skrbi postavite v hladilnik. Ne bo se pokvarila in tudi hladilnik ne bo poškodovan. Pravzaprav boste tako pomagali preprečiti razvoj bakterij v ostankih hrane - če to naredite pravilno," je dejal. Stari hladilniki, izdelani pred 70. leti prejšnjega stoletja, so imeli težave s hitrimi temperaturnimi spremembami, ker so njihovi kondenzatorji delovali drugače. Moderni hladilniki pa vzdržujejo stabilno temperaturo, tako da brez težav prenesejo tudi toplo hrano.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Center for Science in the Public Interest (@cspi_nutritionaction)

Pravilno hlajenje in shranjevanje

Strokovnjak je še opozoril, da je način shranjevanja hrane ključen. Hrano je treba razporediti v plitve, široke posode, tako da plast hrane ni debelejša od približno petih centimetrov. Tako toplota hitreje izhlapi, hrana pa se ne zadržuje v “nevarnem območju”, kjer se bakterije najhitreje razmnožujejo. "Hrano je treba hitro ohladiti. Najbolje jo je razporediti v plitve posode in pustiti delno odprto, dokler se ne ohladi. Šele nato jo lahko popolnoma zaprete," se glasi njegov nasvet. Če pa hrano shranite v globoki posodi, lahko notranji deli ostanejo topli več ur ali celo dni, kar ustvari idealne pogoje za rast bakterij, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano. 

Presenetljiva izjava Billa Gatesa o podnebnih spremembah

Preberite še:

"Še sanjalo se mi ni o tem"

Video posnetek je pritegnil veliko pozornosti na družbenih omrežjih, številni uporabniki pa so priznali, da so vrsto let napačno shranjevali ostanke hrane. Tako je nekdo zapisal: "To mi je dobesedno spremenilo življenje! Šele pred kratkim sem izvedel, da se topla hrana lahko postavi v hladilnik, zdaj to znanje delim z vsemi okoli sebe."

Če torej pripravite večji obrok in želite del shraniti za pozneje, ga lahko mirno postavite v hladilnik, dokler je še topel – vendar le, če ga razporedite v plitve in široke posode ter pustite, da se ohladi brez pokrova, preden ga zaprete. Zaradi sodobnih hladilnikov ni več treba čakati, da se hrana popolnoma ohladi. Tako ohranjate svoj hladilnik, varujete zdravje, zmanjšujete porabo energije in prispevate k manjši količini odpadkov.

Kamera v gozdu posnela prizor, ki je zmedel tudi znanstvenike (VIDEO)