Te konzervirane ribe je preprosto dobro uživati, tako boste naredili veliko zase.
Konzervirana riba je odličen in cenovno dostopen vir beljakovin, ki lahko pomembno obogati prehrano, pogosto pa je tudi cenejša od svežega mesa in rib. Nekatere vrste so bogate z maščobnimi kislinami omega 3, ključnimi za zdravje srca in možganov, toda - kot poroča portal Express - analiza strokovnjakov za zaščito potrošnikov kaže, da najdražja možnost ni vedno tudi najboljša.
Strokovnjaki iz organizacije Which? so analizirali 93 izdelkov, da bi ugotovili, kateri med njimi vsebujejo najvišje ravni maščobnih kislin omega 3. Poleg tega, da je bogata z beljakovinami, konzervirana mastna riba vsebuje tudi vitamine D in B12 ter kalcij. Ključne pa so prav maščobne kisline omega 3, ki jih telo samo ne more proizvajati.
Strokovnjaki so poudarili: "Maščobne kisline omega 3 so družina večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki vključuje tri vrste, med katerimi sta dve prisotni v mastnih ribah – EPA in DHA. Tretja, ALA, je v rastlinskih živilih, kot so lanena semena. EPA in DHA sta pomembni za zdravje srca, pljuč, krvnih žil, hormonskega in imunskega sistema. Nobene od njih telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo vnašati s prehrano."
Preberite še:
- Tudi hrana iz konzerve je lahko zdrava, trdi nutricionistka: "In TA je med njimi najbolj zdrava!"
- Pogosto uživate tuno? To se bo zgodilo z vašim telesom
- Najbolj zdrava riba na svetu: boljša kot losos, dodajte jo v svoj jedilnik
Analiza je pokazala, da skuša, sardine in losos uradno vsebujejo najvišje ravni maščobnih kislin omega 3 med vsemi konzerviranimi ribami. Dobra izbira so tudi dimljeni slaniki, sardele ter papaline. Tudi konzervirani sardoni spadajo med mastne ribe, vendar pogosto vsebujejo veliko soli, zato jih je treba uživati zmerno. Po drugi strani tun zaradi kuhanja pred konzerviranjem izgubi velik del omega 3, rakovo meso pa jih vsebuje v zelo majhnih količinah.
Večno vprašanje: sveže ali konzervirane ribe?
Strokovnjaki poudarjajo, da nobena možnost ni nujno boljša ali slabša – vsaka ima svoje prednosti.
Konzervirana riba je cenejša, ima dolg rok trajanja, postopek konzerviranja pa ohranja naravna olja omega 3. Sveža riba zagotavlja boljši okus in teksturo ter ne vsebuje dodatnih sestavin, zato je odločitev na koncu stvar osebnih preferenc. Zdrava in uravnotežena prehrana bi morala vključevati najmanj dve porciji rib na teden, od tega naj bo ena porcija mastne ribe. Ena porcija znaša približno 140 gramov. Za nekatere skupine pa veljajo posebna pravila. Deklice, ženske, ki načrtujejo nosečnost, nosečnice in doječe matere ne bi smele jesti več kot dve porciji mastne ribe na teden.