Morda ne bi pomislili na to, a tej dobroti se je res najbolje na daleč izogniti.
Najškodljivejša slaščica, ki jo lahko pojeste, je polna težkih kovin. Mnogi jo obožujejo, a izdelki iz kakava vsebujejo visoke ravni toksičnih težkih kovin. Uživanje večjih količin je lahko škodljivo. Po rezultatih nove študije, ki so jo opravili George Washington, številni izdelki iz kakava vsebujejo zaskrbljujoče ravni toksičnih težkih kovin.
Raziskovalci so osem let analizirali 72 živil na osnovi kakava, vključno s temno čokolado, ki jo pogosto hvalijo kot zdravo. Rezultati so pokazali, da 43 % izdelkov vsebuje več svinca, kot je dovoljeno, medtem ko je 35 % preseglo dovoljene meje kadmija, poroča portal Espreso.rs.
Preverili so 72 izdelkov
Raziskovalce je še posebej šokiralo odkritje, da je čokolada iz ekološkega kakava vsebovala več svinca in kadmija kot neekološki izdelki. Ni povsem jasno, ali onesnaženje s težkimi kovinami izvira iz zemlje ali nastane med samim postopkom izdelave čokolade. Čeprav ena porcija teh kakavovih izdelkov morda ne predstavlja večjega zdravstvenega tveganja, lahko uživanje večjih količin preprosto - škodi. "Vsi imamo radi čokolado, vendar je pomembno, da uživamo zmerno – tako kot pri drugih živilih, ki vsebujejo težke kovine, na primer pri velikih ribah, kot je tuna, ali neoprani rjavi riž," pravijo raziskovalci. Preverili so kar 72 izdelkov na osnovi kakava. Pravzaprav se je praktično nemogoče povsem izogniti težkim kovinam v hrani, zato je pomembno paziti, kaj in koliko pojemo.
Preberite še:
- Čokolada, ki jo obožujejo številni, pod drobnogledom: v njej naj bi našli ...
- Zaradi preveč zaužite čokolade lahko postanete nervozni in prepirljivi, kažejo raziskave
- Vzrok za vaše zdravstvene težave? Morda uživate preveč te "zdrave" hrane ...
Najškodljivejša slaščica povzroča resne posledice
Težke kovine lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Izpostavljenost svincu lahko povzroči visok krvni tlak, težave z možgani, ledvicami in reproduktivnimi organi. Simptomi zastrupitve s svincem vključujejo:
- glavobol
- bolečine v trebuhu
- zaprtje
- bolečine v mišicah in sklepih
- težave s spanjem
- utrujenost
- nervozo in izgubo spolne sle
Po drugi strani pa lahko toksičnost kadmija povzroči naslednje simptome:
- tresenje
- vročino
- bolečine v mišicah
- kronična izpostavljenost lahko povzroči bolezni ledvic, kosti in pljuč
Prejšnja raziskava, ki jo je izvedel Consumer Reports, je pokazala prisotnost kadmija in svinca v 28 vrstah temne čokolade.Vendar je raziskava Univerze Tulane pokazala, da je najškodljivejša slaščica le ena znamka temne čokolade, ki je presegla mednarodne meje za kadmij, medtem ko so imele le štiri temne čokoladne tablice ravni kadmija, ki bi lahko predstavljale tveganje za majhne otroke. Raziskovalci so še sporočili, da je uživanje tekočih čokoladnih prelivov popolnoma varno – ne glede na to, ali gre za temno ali mlečno čokolado.