N. V. | 19. 5. 2022, 13:34

Vzrok za vaše zdravstvene težave? Morda uživate preveč te "zdrave" hrane ...

Profimedia

Paziti moramo, da ne zaužijemo preveč kadmija. Pa veste, v katerih živilih se vse skriva?

Kadmij je naravno prisotna kovina v zemeljski skorji, ki se v industriji uporablja v različne namene. Kot onesnaževalec okolja prehaja v prehransko verigo iz naravnih virov ter iz industrijske in kmetijske dejavnosti.

Kadmij je v zraku, vodi in zemlji, tudi v cigaretnem dimu. V okolje se širi z vulkanskimi izbruhi, požari v naravi ter z erozijo in preperevanjem kamnin.

K okoljskemu onesnaževanju s kadmijem pa največ prispevajo industrijske dejavnosti, kot so rudarstvo, kovinska industrija, industrija plastike in premazov, sežigalnice (najdemo ga v premogu in nafti, lesu) in odlagališča odpadkov.

Uporaba umetnih fosfatnih gnojil v kmetijstvu še dodatno onesnažuje zemljo. Je tudi stranski proizvod pri pridobivanju cinka.

Kakšne težave povzroča?

Za ljudi je strupen in je dokazano rakotvoren. Kopičenje kadmija v ledvicah povzroči okvaro ledvic, kopičenje v drugih delih telesa pa povzroča motnje v metabolizmu kalcija in vitamina D.

Profimedia

V kateri hrani ga najdemo?

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je leta 2009 proučila vsebnost kadmija v približno 140.000 vzorcih živil, odvzetih v Evropski uniji.

Kot navajajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije je bila količina kadmija nad najvišjo dovoljeno mejo v manj kot petih odstotkih pregledanih vzorcev, kljub temu pa je skrb vzbujajoča razpršenost majhnih koncentracij te kovine v številnih živilih, ki jih uživamo vsak dan:

  • morske alge, ribe (predvsem morske) in morski sadeži,
  • čokolada oziroma kakav,
  • divje gobe,
  • oljnice,
  • užitna drobovina živali; žita in žitni izdelki,
  • zelenjava,
  • oreški,
  • zrna stročnic,
  • škrobaste korenovke ali krompir,
  • meso in mesni proizvodi.
Zveza potrošnikov Slovenije

Kako se izogniti prevelikemu vnosu kadmija?

  • Na teden ni priporočljivo pojesti več kot 200 gramov rib.
  • Večkrat posezimo po gojenih ribah in morskih sadežih, ker je njihovo okolje nadzorovano in rezultati monitoringov kažejo, da je v njih manj kadmija.
  • Ribe in morske sadeže dobro očistimo drobovine, ker je v njej največ kadmija.
  • Otroci so najbolj ranljiva skupina, zato razmislimo o količini čokolade in kakava, ki jo ponujamo otrokom.
  • V ekološkem kmetovanju so umetna mineralna gnojila prepovedana, zato je tudi obremenjenost s kadmijem manjša.