V ZDA potrebuje hospitalizacijo tudi do 20 odstotkov otrok

Koronavirus

7. 4. 2020, 15:04 | Zdravje | Vir: STA

              V ZDA potrebuje hospitalizacijo tudi do 20 odstotkov otrok (foto: profimedia) profimedia

Do 20 odstotkov otrok v ZDA, ki so okuženi z novim koronavirusom, potrebuje zdravljenje v bolnišnici, kažejo podatki prve poglobljene analize ameriške vlade o covidu-19 pri najmlajših bolnikih. Ugotavljajo tudi, da imajo otroci do 18. leta starosti drugačne oziroma blažje simptome bolezni.

Ameriški center za nadzor nad boleznimi (CDC) v analizi ugotavlja, da je manj verjetno, da bodo imeli otroci, za razliko od odraslih, simptome covida-19, bolj verjetno je, da bodo imeli lažjo obliko bolezni.

To potrjujejo tudi objavljene kitajske študije, ki opozarjajo na možnost, da bi lahko spregledali okužbo z novim koronavirusom pri otrocih, celo če jo širijo na odrasle.

Analiza, objavljena na spleti strani CDC, kaže, da ima lahko covid-19 drugačne simptome pri otrocih, mlajših od 18 let, kot pri odraslih do 64. leta starosti. Tako je imelo 56 odstotkov otrok povišano telesno temperaturo, pri odraslih je bilo takšnih 71 odstotkov. Med odraslimi bolniki jih je 80 odstotkov kašljalo, med otroci 54 odstotkov. Težave z dihanjem je imelo 13 odstotkov otrok ter 43 odstotkov odraslih. Bolečine v mišicah, vneto grlo, glavobol in diareja so bili prav tako bolj redki pri otrocih. En okužen otrok ni imel simptomov, povzetke raziskave navaja agencija Reuters.

Po podatkih do 2. aprila, ki so jih analizirali, so med otroki v ZDA potrdili 2572 primerov okužbe, trije so umrli. Prvi primer okužbe pri otroku so zabeležili 2. marca. Število okuženih v ZDA je sicer do ponedeljka zvečer naraslo na 369.000, mrtvih je skoraj 11.000 ljudi.

Mlajši od 18 let sicer predstavljajo 22 odstotkov vseh prebivalcev ZDA. Med 149.082 primeri okužbe, pri katerih je znana starost okuženih, pa predstavljajo 1,7 odstotka primerov, so še zapisali strokovnjaki v v ponedeljek objavljenem tedenskem poročilu CDC o obolevnosti in smrtnosti.

Do 20 odstotkov okuženih otrok potrebuje hospitalizacijo, zdravljenje na intenzivnem oddelku pa do dva odstotka. Med odraslimi jih hospitalizacijo potrebuje okoli tretjina obolelih, do 4,5 odstotka jih potrebuje intenzivno nego.

Raziskovalci tudi ugotavljajo, da je tudi med otroki bilo okuženih več dečkov kot deklic, 57 odstotkov; in celo več kot med odraslimi, kjer je bilo moških 53 odstotkov. Raziskovalci menijo, da bi vlogo pri občutljivosti na okužbo pri spolih lahko imeli biološki dejavniki.

Strokovnjak za nalezljive bolezni, ki je tudi vodja raziskovalne skupine za cepivo na kliniki Mayo, Gregory A. Poland je za spletno stran Yahoo Lifestyle pojasnil, da ugotovitve niso razlog za paniko ter navedel več možnih razlag.

Med drugim je izpostavil boljši imunski odziv pri ženskah, ki ga je zaslediti tudi drugje, ne le pri nalezljivih bolezni.

Ženske tako laže prenašajo lakoto in dehidracijo, se bolje odzivajo na cepiva. Možen razlog so tudi genetske razlike, pa tudi to, da se pri deklicah mogoče ne razvijejo simptomi. Tako ugotovitve po njegovi oceni nujno ne pomenijo, da se več mladih fantov okuži s covidom-19, ampak da nimajo enako kakovosten imunski odziv kot dekleta.

Raziskovalci CDC so v analizi sicer izpostavili, da ugotovitve temeljijo na nepopolnih podatkih, kot tudi, da pri večini primerov niso imeli podatkov o simptomih, njihovi resnosti ter morebitnih pridruženih boleznih. Glede simptomov so imeli podatke o 9,4 odstotka otroških bolnikov, o pridruženih bolezni pri 13 odstotkih, o tem, ali so bili hospitalizirani, pa pri 33 odstotkih primerov, piše v analizi na spletni strani CDC.

Izpostavljajo pa, da socialno distanciranje in vsakodnevno preventivno obnašanje ostajajo pomembni za vse starostne skupine, saj imajo bolniki z manj resnimi simptomi ali brez njih verjetno pomembno vlogo pri prenosu okužbe.