Zagotovo jim marsikdo zavida njihovo vitkost, ki jo ohranijo do pozne starosti, razlog za to pa je čisto jasen.
Osredotočajo se na en hranilni element, in na njihovem krožniku nikoli ne boste videli določene vrste mesa. Jasno je, da sodobni način življenja prinaša velike izzive, med njmi je tudi prekomerna telesna teža oziroma debelost. Žal gre za trend, ki kljub ozaveščenosti še vedno narašča. Jasno je tudi, zakaj. Način življenja se je zelo spremenil, ljudje premalo pozornosti posvečamo temu, kaj vnašamo vase, naša hrana je čedalje bolj predelana, za redno telesno vadbo pa nam pogosto zmanjka časa - pa tudi volje.
Posledica tega je, da je vse težje ohranjati zdravo postavo in stabilno telesno težo. Vredno si je pobliže ogledati narode, ki so že dolgo znani po vitkosti v vseh starostnih obdobjih, kar še posebej velja za Japonke. Slednje že dolgo pritegujejo pozornost raziskovalcev in strokovnjakov za prehrano, poroča portal Stil.
Ključno je ravnovesje
Statistično gledano imajo na Japonskem eno najnižjih stopenj debelosti na svetu, saj se manj kot pet odstotkov prebivalstva se bori z odvečnimi kilogrami. Za primerjavo: v Evropi ta številka znaša kar 20 - 25 odstotkov. Vedno več moških in žensk ima prekomerno težo, mnogi pa so debeli. Rezultatov ne gre pripisovati samo genetiki. Glavni krivci so vsakodnevne napake v prehrani in pomanjkanje gibanja. Vredno se je navdihniti pri japonskih prehranjevalnih navadah, ki jih je mogoče zlahka vključiti tudi v domačo kuhinjo.
Pomembna sestavina japonske prehrane
Sveži pridelki imajo v japonski kuhinji pomembno vlogo, saj vsebujejo veliko zelenjave. Eden ključnih elementov pa je beljakovina, prisotna skoraj v vsakem obroku. Njeni viri so veliko lažji kot tisti, ki prevladujejo v zahodni prehrani. Japonke izbirajo ribe, morske sadeže, tofu, jajca, sojo in fermentirano hrano, ki zagotavlja kakovostne beljakovine brez velike vsebnosti nasičenih maščob. Rdeče meso, ki je pri nas še vedno priljubljeno med gurmani, se na njihovih krožnikih pojavi zelo redko.
Vključevanje beljakovin v prehrano ni pomembno samo za profesionalne športnike. Ta hranilna snov oziroma makrohranilo pomaga pri izgradnji mišične mase in jo varuje med izgubo teže. Tako se telo lahko osredotoči na kurjenje maščob, kar je glavni cilj pri hujšanju.
Preberite še:
- Želite shujšati? Potem naredite teh pet sprememb v vašem slogu življenja in uspelo vam bo!
- Japonska hrana je lahko tudi vznemirljivo nevarna in draga
- Nutricionistka Sara Goršek Bobek o dietah in prehrani
Poleg tega imajo beljakovine ugoden vpliv na metabolizem. Njihova prebava zahteva več energije, zato telo porablja dodatne kalorije. Prav tako povečajo občutek sitosti, zaradi česar ljudje redkeje posegajo po prigrizkih, in misel na naslednji obrok ne pride tako hitro. Japonci se izogibajo rdečemu mesu in jedo veliko fermentiranih (kislih) živil.
"Jej, dokler nisi sit, toda ..."
Eden od temeljev zdravega načina življenja na Japonskem je načelo hara hači bu, ki ga lahko povzamemo z enim nasvetom: jej, dokler nisi sit do 80 odstotkov. Ta filozofija izvira z Okinave, otoka, znanega po dolgoživosti in zdravju svojih prebivalcev. Tako se Japonke izogibajo prenajedanju, njihova telesa pa imajo čas, da zaznajo vnos hrane in se pravočasno počutijo site.
Načelo hara hači bu ščiti pred prenajedanjem in prekomernim vnosom kalorij. Hkrati pa ne pomeni odrekanja ali stalnega občutka lakote. To se zdi idealen način za naravno vitko postavo - Japonke zaužijejo približno 1.900 kalorij na dan. Počasno, premišljeno prehranjevanje in poslušanje potreb svojega telesa sta ključ do zdravih navad, pa tudi do tega, da nikoli nimajo odvečnih kilogramov.