Uredništvo | 24. 2. 2024, 18:00

Ali veste, zakaj si mačke med spanjem s tačko pokrivajo obraz?

Profimedia

Mačje vedenje skoraj nikoli ni povsem naključno in ima svoj pomen. Položaji njenega telesa so tudi med spanjem lahko zelo zgovorni.   

Ste tudi vi opazili vašo mačko, kako si med spanjem s tačko pokriva obraz? Morda ste pomislili, da gre za povsem nagonsko vedenje, toda - verjeli ali ne - za tem stoji znanstvena razlaga. Pravzaprav več njih.

Pisali smo že o tem, kaj o njenem počutju sporoča določen položaj mačjega spanja. Če mačka spi raztegnjeno, je zelo sproščena; če je zvita v klobčič, na ta način ohranja toploto; če drema v sedežem položaju pa pomeni, da je v vsakem trenutku pripravljena na akcijo.

Vsak položaj mačjega spanja nekaj sporoča.

Vsak položaj mačjega spanja nekaj sporoča.

Profimedia

Ko si mačka med spanjem s tačko pokriva obraz, za tem lahko stoji več razlag:

  • Ko mačka med spanjem vstopi v t.i. REM fazo (v tej človek sanja), so njeni možgani zelo aktivni, telo pa paralizirano. Mačka si oči pokrije, da jih zavaruje pred poškodbo v aktivni fazi spanja.
  • Morda si vaša mačka obraz pokriva iz preprostega razloga - da ohranja temperaturo. Mačke so zelo občutljive na temperaturne spremembe in imajo rade toplo okolje. 
  • Nekatere mačke si obraz pokrijejo zato, da se 'zasenčijo' pred sončno svetlobo. 
Je vaša mačka med spanjem sproščena ali v preži?

Je vaša mačka med spanjem sproščena ali v preži?

Profimedia
  • Če se vreme spreminja in se na primer pripravlja na nevihto, mačka to čuti in zato si s tačko pokrije obraz. Na ta način se želi skriti in zavarovati pred neznanim.
  • Mačke so samosvoje in čeprav na trenutke dajejo občutek, da je svet njihov, potrebujejo občutek varnosti. Ko spijo, so ranljive in izpostavljene, zato s položaji svojega telesa - tudi s tačko čez oči - ustvarjajo občutek varnosti. Čeprav notranje mačke danes nimajo razloga, da bi se bale plenilcev, je ta strah zapisan v njihovih genih.
  • Pa še najbolj znanstvena razlaga: mačke v divjini so se pri navigaciji zanašale na svoje brke, ki so zelo občutljive in zaznajo že najmanjše tresljaje. Če si jih pokrijejo s tačko, se lažje sprostijo in naspijo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ