Uredništvo | 23. 4. 2024, 13:03

Družba, ki se je lahko sramujemo: v Mariboru nekdo usodno poškodoval labodko

Profimedia

Dogodek v Mariboru sproža številne skrbi, v kakšno družbo tonemo. Nam je res povsem vseeno za vsa bitja, ki nas obkrožajo? Kaj bo z mladički?

Iz štajerske prestolnice prihaja grozljiva zgodba, ki jo je na svojem Facebook profilu objavila občanka, ki pravi, da je njihov glas. Pred nekaj dnevi je ena izmed Mariborčank opazila negibno labodko, in to v gnezdu poleg petih jajc.

Strokovnjak je po pregledu ugotovil, da je imela labodka zdrobljeno nogo in zlomljen vrat - najverjetneje je šlo za avtomobilski trk. Niso ji mogli več pomagati, poleg gnezda pa je ostal nemočen samec in vprašanje je, ali mu bo uspelo rešiti podmladek.

"Glede na to, da je gnezdo na mestu, ki je za laboda zelo oddaljeno od vode, bo potreboval vsak dan svežo vodo, koruzo in solato, če bo vztrajal pri gnezdu in sam želel valiti," piše v zgornji objavi na Facebooku, kjer je naveden tudi način pomoči za vse tiste, ki bi želeli pomagati. 

"Ljudje so res brezobrazni, avtomobile parkirajo čisto v gnezdo, čeprav vidijo, da sta tam laboda. Kdaj smo postali kot narod tako apatični, brez kančka empatije do živali, ki nam toliko zaupajo, da si v naši bližini izbirajo prostor za gnezdenje?", se sprašuje avtorica zapisa.

Samec je ostal sam s petimi jajci.

Samec je ostal sam s petimi jajci.

Profimedia

Vse prevečkrat pišemo o podobnih zgodbah mučenja in človeške ignorance. Največkrat povzročitelji takih nesreč ostanejo skriti in brez kazni, a na tem mestu je tudi vprašanje, ali bi kazen sploh pomagala?

Ko so pred časom v ljubljanski Šiški ujeli pri dejanju žensko, ki je nastavljala strupene vabe za pse, je bila ta - milo rečeno - zelo mila - 80 evrov! Kdaj smo postali tako ignorantski in egoistični, da nam druga bitja, s katerim si delimo planet, ne pomenijo prav nič?

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec