Uredništvo | 9. 7. 2024, 12:01

Je to najbolj učinkovita rešitev proti komarjem?

Profimedia

Komarji so izjemno nadležna bitja in ljudje se z njimi borimo na različne načine. Gotovo še niste poskusili nečesa izjemno učinkovitega in naravi prijaznega. 

O komarjih, tej majhni nadlogi, je veliko znanega in narejenih je ogromno raziskav. Denimo ta, kako izvohajo svojo žrtev, jasno je tudi, katera barva jih najbolj privlači ter kakšna kri jim bolj diši. 

A kljub temu nam vse te informacije prav nič ne pomagajo, ko se zvečer usedemo na domači balkon in namzačne brenčati okrog glave. Ste tudi vi zaradi komarja pripravljeni sredi noči aktivno skakati po spalnici?

Kar nekaj ukrepov je, s katerimi lahko zmanjšamo število komarjev okoli doma. Na primer tako, da odstranimo vso stoječo vodo, čistimo žlebove, pokrivamo zbiralnike vode. A baje najbolj učinkoviti pa so v boju s komarji - kačji pastirji! 

Kačji pastir je odličen odganjalec komarjev, boljši od repelentov.

Kačji pastir je odličen odganjalec komarjev, boljši od repelentov.

Profimedia

En sam kačji pastir na dan poje na stotine ličink komarjev in pravijo, da tam, kjer je veliko kačjih pastirjev, komarjev ni. Kako pa nam to lahko pomaga v okolici doma? Tako, da kačje pastirje povabimo na svoj vrt.

Najlažje tako, da si uredite majhen ribnik, kjer bodo uspevale vodne rastline (vodna lilija, velika sladika in podobno), te pa so najbolj vabljive za kačje pastirje, ki svoja jajčeca odlagajo v vodo.

Dodajte kakšno skalo za sončenje in ob ribnik druge rastline, kjer si bodo te izjemne žuželke lahko odpočile. Majhen kotiček bo čudovit za opazovanje narave, za piko na i pa z malo sreče celo brez komarjev. 

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan