Uredništvo | 31. 3. 2024, 11:45

Reševalci bijejo bitko s časom: le pol ure na dan imajo, da rešijo mladička orke

Profimedia

Kanadski reševalci se že nekaj dni trudijo rešiti mladiča, ki noče zapustiti mesta, kjer je poginila njegova mama. A to je zanj nevarno. 

Iz lagune na Vancouvrovem otoku zaenkrat neuspešno rešujejo 2-letnega mladiča orke, v katero je pred nedavnim zaplaval skupaj z mamo (za katero se je izkazalo, da pričakuje še enega mladiča). 

Predvidevajo, da se je mama orka med lovljenjem tjulnja obrnila na bok in naplavila, ko se je plima umaknila. Ogromno ljudi jo je reševalo, polivalo z vodo in skušalo obrniti nazaj na trebuh - žal neuspešno, ni ji uspelo preživeti.

Za njo je v laguni ostal mladič, ki ga na vse načine strokovnjaki skušajo odpeljati na odprto morje, a jim nikakor ne sledi, niti s poustvarjanjem orkinih klicev. Ob tem bijejo še bitko s časom, kajti voda v laguni je dovolj visoka, da bo mladič lahko varno izplaval -  le pol ure na dan! 

Strokovnjaki so prepričani, da je kit zelo travmatiziran, sicer pa zaenkrat deluje fizično zdrav. Močno uporablja svoj glas in vseskozi nekoga kliče. Za orke je znano, da se med seboj slišijo na precej kilometrov. Tudi sicer so to izjemno inteligentna bitja, ki živijo v organiziranih družbah z določeno hierarhijo.

V zadnjem času o orkah pogosto pišemo v povezavi z napadi, ki se dogajajo po evropskih vodah. Kar nekaj primerov je znanih, ko so se orke pričele zaletavati v plovila in jih nekaj celo potopile. Strokovnjaki razloga za napade še niso razvozlali, kroži pa več različnih teorij - od tiste, da gre za prehodno fazo do tiste, da orke ne pozabijo in samo vračajo udarec človeku.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel