Uredništvo | 9. 6. 2024, 18:00

Uspelo jim je nemogoče: "Preprečili smo izumrtje …"

Profimedia

Zaradi izgube naravnega prostora in drugih dejavnikov so številne živali ogrožene, številne tudi že za vedno izgubljene. Včasih pa posveti žarek upanja … 

Ob zaključevanju projekta Life Lynx, ki je potekal zadnjih sedem let in katerega cilj je bil reševanje risa v Dinaridih in jugovzhodnih Alpah pred izumrtjem, so člani ekipe objavili članek z zgovornim in zelo optimističnim naslovom: "Preprečili smo izumrtje dinarsko-JV alpske populacije risa". 

"Uspešna doselitev karpatskih risov in njihova vključitev v Dinarsko populacijo in JV Alpe je bila osrednja dejavnost projekta LIFE Lynx," so zapisali. In dodali: "Na ravni populacije opažamo 44-odstotno povečanje povprečne gostote populacije v Dinarskem gorovju in povečanje območja razširjenosti, zlasti z naselitvijo v JV Alpah. Najpomembneje je, da se je izboljšal genetski status populacije ..."

O prvem doseljenem risu smo pisali že večkrat - to je bil Goru, ki je k nam prispel iz Romunije leta 2019, po zadnjih podatkih pa je postal že dedek in zaplodil je štiri legla! V Slovenijo in na Hrvaško so odtlej doselili še 17 risov in številni med njimi se uspešno razmnožujejo in skrbijo za potomstvo.

Kljub temu, da si je populacija risov v naših gozdovih opomogla, pa to ne pomeni, da boste to plaho žival srečali kar tako mimogrede, na sprehodu. To je skoraj neverjetno, če nimate take sreče, kot nekateri, ki so svoja srečanja delili z javnostjo. 

Se spomnite lovca, ki je sredi belega dne v gozdu posnel risinjo s tremi razigranimi mladički? Izkazalo se je, da je ta risinja potomka zgoraj omenjenega Goruja! Še en prizor, ki ga ne bo nikoli pozabil, pa je v gozdu ujel Slovenec, kateremu je pot prekrižala risinja z mladički. 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu