Uredništvo | 10. 6. 2024, 11:31

Vroč vikend usoden za eno pasje življenje, ki je ugasnilo po nepotrebnem

Profimedia

Kljub ozaveščanju vsako leto ugasne kar nekaj pasjih življenj in večino teh 'poletnih' poginov bi lahko preprečili. Veste, kako? 

"Danes je zaradi toplotnega udara čisto po nepotrebnem ugasnilo eno pasje življenje. Zgodi se hitro. In hitro je težko rešljivo." Tako začenjajo svoj zapis na Facebook strani Posvoji tačko, kjer posredujejo med društvi, pomagajo in povezujejo. 

Ob tem so svoje sledilce še enkrat znova pozvali, kakšni so znaki toplotnega udara, še bolj pomembno pa je, da do njega ne pride in da vsak pasji lastnik pozna preventivne ukrepe. Pes naj ima vseskozi na voljo svežo vodo, sprehajajte ga zgodaj zjutraj in zvečer, največjo vročino naj preživi v senci ali pod klimo.

Izjemno pomembno je, da psa nikoli, ampak res nikoli in niti samo za minutko ne puščate zaprtega v avtu. Temperatura se v trenutku močno poveča, kar je zelo dobro grafično prikazano v zgornji objavi.

Če je zunaj samo 20 stopinj Celzija (poleti je skoraj vedno več), se v avtu v pol ure temperatura dvigne na 36 stopinj Celzija! Dovolj, da je usodno. Ste vedeli, da se pes lahko pregreje tudi na domačem dvorišču, kjer morda niti pomislili ne bi na to možnost?

Naj psu še tako ugaja - ne pustite mu ležati na soncu.

Naj psu še tako ugaja - ne pustite mu ležati na soncu.

Profimedia

Poznate pasme, ki najhitreje doživijo toplotni udar? Med bolj občutljive zagotovo spadajo brahicefalitične pasme -to so psi s potlačenimi gobčki. Njim dihanje že samo po sebi predstavlja težavo, kaj šele v vročini.

Če opazite, da se je vaš pes pregrel, da mu je prevroče (pa stanje še ni tako hudo, da bi bilo za veterinarja), ga hitro in takoj poskušajte ohladiti. Če nimate klimatiziranega prostora, psa lahko zavijete v mokro brisačo ali ga v kadi ali bazenčku nežno hladite s hladno vodo. Ena izmed možnosti je tudi, da se usedete v avto in prižgete klimo, morda naredite en krog, da se pes ohladi. 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu