J. B. | 10. 2. 2023, 11:08

Ogabno, nagnusno, odbijajoče? Za marsikoga vsekakor, a žuželke v prehrani so nova realnost človeštva (poglejte, v katerih izdelkih jih lahko najdete)

Profimedia

Za zajtrk omleta s hrustljavimi kobilicami, za kosilo juha z zmletimi murni in za večerjo testenine z ličinkami malega mokarja. Pa dober tek? 

Ljudje jih ubijajo, ker se jim gnusijo. Marsikdo ne prenese misli, da se po njegovem domu sprehajajo insekti. Ker so jim ogabni. Čeprav je večina žuželk dejansko povsem neškodljivih. Pa še tako majhne so ... Toda ljudje čutijo odpor do njih in ko je pred časom v javnosti završalo, da na prodajne police trgovin po vsej Evropi prihajajo prehranski izdelki, ki vsebujejo insekte, so milijoni po vsej stari celini zagnali vik in krik. "Kaj?! Nas bodo zdaj silili jesti žuželke?" je bil ogorčen marsikdo.

Profimedia

Toda čeprav so žuželke v svetu prehranske industrije postale realnost, je strah vseeno odveč. Nihče vas ne bo v nič silil. Odločitev, ali boste posegali po takšnih izdelkih, je povsem vaša. Predvsem pa ni bojazni, da bi ponesreči posegli po izdelku, ki vsebuje žuželke.

Izdelki morajo biti jasno označeni

"Vsak izdelek, ki vsebuje insekte, mora biti jasno označen, zato se bodo potrošniki lahko sami odločili, ali hočejo uživati žuželke ali ne," so za Delo pojasnili na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Profimedia

Evropska komisija je že pred tremi leti izdala dovoljenje za trženje štirih vrst žuželk za prehrano ljudi na stari celini. Gre za ličinke hrošča mokarja, kobilice selke, ­ličinke malega mokarja in hišne murne oziroma čričke. "Za vsako od štirih vrst žuželk, za katere je evropska­ komisija izdala dovoljenje za trženje, je evropska agencija za varnost hrane (Efsa) predhodno opravila presojo varnosti in ugotovila, da so vse varne za prehrano," piše Delo.

Bogate s proteini

Ob tem se poraja ključno vprašanje: zakaj žuželke v človeku namenjenim prehranskim izdelkom? Dejstva so jasna. Žuželke so bogate s proteini, če jih primerjamo z - recimo - govejim mestom, pa imajo tudi precej višjo vsebnost železa, cinka, bakra in magnezija. Gojenje žuželk, namenjenim prehranski industriji, prav tako manj obremenjuje planet, na katerem živimo. Govorimo o boljšem izkoristku krme, manjšem izpustu toplogrednih plinov, manjši porabi vode in kmetijskih površin.

Profimedia

Kot navaja Delo, naj bi reja čričkov povzročila za 75 odstotkov manj izpustov ogljikovega dioksida kot reja piščancev.

V katerih izdelkih jih lahko najdemo?

Ličinke malega mokarja se lahko uporabljajo v žitnih izdelkih, juhah, testeninah, arašidovem maslu, čokoladnih izdelkih. Ličinke velikega mokarja se lahko porabljajo v keksih, testeninah in jedeh na osnovi stročnic. Hišni murni se lahko uporabljajo v pekovskih izdelkih, picah, sirotki v prahu, koncentratih juh in tudi v pivu. Kobilice se lahko uporabljajo v proizvodih iz krompirja in testenih ter tudi juhah.

Toda če živilo dejansko vsebuje žuželke, mora biti - kot rečeno - to izrecno navedeno in označeno na seznamu sestavin.

Strokovnjaki ob tem svarijo, da morajo biti pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo žuželke, previdni predvsem ljudje z alergijami. Žuželke vsebujejo hitin in potencialno alergene beljakovine, nevarne bi lahko bile tudi za ljudi, ki imajo težave z uživanjem glutena. Žuželkam bi se morali izogibati tudi vsi tisti, ki so alergični na rake, njihove izdelke, pršice in mehkužce.

Profimedia

"Človeštvo od nekdaj išče dopolnilne vire prehrane in v nekaterih delih sveta žuželke uživajo od prazgodovine. Še najbolj smo do tega vira beljakovin zadržani Evropejci," je za Delo poudaril dr. Tomi Trilar. Marsikje po svetu so žuželke še stoletja povsem sprejemljiv vir prehranskih potreb ljudi, toda v državah Evropske unije vsaj za zdaj ni bilo zaznati pretirane naklonjenosti temu. V Sloveniji je ponudba živil, ki vsebujejo žuželke, za zdaj skorajda nična.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol