29. 2. 2024, 09:00 | Promocijska objava

Rehabilitacija po operaciji kolka – kaj morate vedeti?

promocijska fotografija

Rehabilitacija po operaciji kolka predstavlja ključno fazo v procesu okrevanja pacienta. Gre za kompleksen in individualno prilagojen postopek, ki si prizadeva obnoviti funkcionalnost in mobilnost kolčnega sklepa ter izboljšati kakovost življenja pacienta po kirurškem posegu. Vas zanima, kaj lahko pričakujete?

Operativni posegi na kolčnem sklepu, bodisi zaradi degenerativnih sprememb artitisa, zloma kolka ali drugih patoloških stanj, zahtevajo skrbno načrtovanje in nadaljnjo rehabilitacijo, da bi se izognili morebitnim zapletom ter dosegli optimalne funkcionalne izide.

Operacija kolka se običajno priporoča v primerih, ko konservativni pristopi, kot so zdravila in fizioterapija, ne zagotavljajo več zadostnega olajšanja ali izboljšanja simptomatike. Največkrat se izvede kirurški poseg imenovan totalna endoproteza kolka (TEP), ki lahko obnovi funkcijo sklepa in omogoči večjo gibljivost in aktivnost. 

Rehabilitacija po operaciji kolka se začne takoj po posegu in poteka v več fazah, ki sledijo natančno določenemu načrtu zdravljenja. V prvih tednih je osredotočenost na zmanjšanje bolečine, preprečevanje mišične oslabelosti in obnovitev kontrole nad gibanjem. 

Sčasoma se rehabilitacija nadaljuje z vajami za povečanje gibljivosti, okrepitvijo mišic in postopnim vračanjem pacienta k vsakodnevnim aktivnostim. Vas zanima kako vam pomagamo v kliniki Medicofit?  

promocijska fotografija

Kdaj se lahko začne rehabilitacija kolka?

Po operaciji kolka se rehabilitacija začne takoj, že prvi dan po posegu. Skozi celoten proces rehabilitacije se osredotočamo na povečanje moči prizadete okončine in preprečevanje mišične oslabelosti na drugih delih telesa. 

V začetnih dnevih je ključna izometrična vadba prizadete okončine, ki se začne v iztegnjenem položaju noge. Pomembno je tudi paziti na pravilno lego telesa med počitkom, da se izognemo morebitnim zapletom, kot je fleksijska kontraktura sklepa.

V primeru nelagodja ali bolečin v predelu kolka ali stegna, je treba vedeti, da so to povsem običajni simptomi, saj se telo prilagaja na spremembe po posegu. Zakaj je prisotna bolečina? Bolečine v nogi so lahko posledica spremembe dolžine noge, kar je še en razlog več, da je rehabilitacija nepogrešljiv del procesa okrevanja.

Ključno je postopno mobilizirati prizadeto okončino, saj le tako dosežemo popolno gibljivost. Hitrost okrevanja je odvisna tudi od vrste operacije; na primer, rehabilitacija po protetični zamenjavi kolka je običajno hitrejša in manj zahtevna v primerjavi s fiksacijo zloma – prav zato se kirurgi tudi v primeru zlomov kolka, veliko pogosteje odločijo za totalno menjavo kolčnega sklepa.

Pri kliniki Medicofit smo opazili najboljše funkcionalne izide pri pacientih, ki so se takoj po posegu aktivno vključili v rehabilitacijski program. S strokovnim vodenjem in prilagojenimi vajami pomagamo pospešiti proces okrevanja ter omogočiti našim pacientom vrnitev k polni aktivnosti čim prej.

promocijska fotografija

Kako poteka rehabilitacija po operaciji kolka? 

Ko se boste po operaciji zbudili, lahko pričakujte nekaj togosti v kolku in nogi. Zaradi napredka v tehnologiji in tehniki zamenjave kolka se je bivanje v bolnišnici pri številnih bolnikih skrajšalo z enega tedna, na zgolj 2 ali 3 dni. Pri nekaterih bolnikih se lahko glede na posebnosti postopka zahteva tudi daljše bivanje.

Odvisno od tehnike, ki jo je uporabil vaš zdravnik, in drugih dejavnikov, boste najverjetneje že prvi dan lahko vstali iz postelje, stali in hodili s pomočjo bergel. Kmalu po operaciji in že v bolnišnici boste začeli s fizioterapevtskim razgibavanjem, s katerim boste krepili moč okoli novega sklepa, da boste lahko razvili gibljivost endoproteze

Rehabilitacija na tej stopnji je pogosto sestavljena iz preprostih vaj, kot so dvigovanje nog in drsenje po petah, vendar bo vadba, kmalu po odpustu, prešla v bolj kompleksne motorične vaje, namenjene krepitvi mišic okoli kolka.

Zgodnje vaje pomagajo pri zmanjševanju morebitnih pooperativnih bolečin in izboljšanju cirkulacije v nogah in stopalih, kar zmanjša tveganje za krvne strdke, okrepi mišice, prispeva h gibljivosti kolka in vam sčasoma pomaga pri boljši hoji.

Pozor, na začetku bo količina teže, ki jo boste prenesli na nogo z novim sklepom, zelo omejena. Postopoma vam bo fizioterapevt pomagal to količino povečati, s ciljem, da boste lahko ravnotežje dosegli na obeh nogah. 

Koliko časa traja rehabilitacija po operaciji kolka? 

Po operaciji kolka s totalno endoprotezo je ključno, da dosežemo hitro in učinkovito rehabilitacijo. V kliniki Medicofit, smo specializirani za celostno zdravljenje, ki vključuje individualno prilagojen program rehabilitacije, usmerjen v zmanjšanje bolečine, otekanja in preprečevanje morebitnih zapletov že v prvih dneh po posegu.

S strokovno vodeno terapevtsko vadbo in celostno podporo dosežemo, da se pacienti v šestih do dvanajstih tednih vrnejo k normalnim gibalnim vzorcem. 

Okrevanje po operaciji kolka ni enostavno. Zelo pomembno je, da se zavedate, da je okrevanje pogosto težavno in dolgotrajno. V tem procesu morate aktivno sodelovati, da zagotovite ustrezno povrnitev obsega gibanja in mišične moči.  

Čas, ki je potreben za popolno okrevanje po tem posegu, je zelo različen. Običajno naši pacienti potrebujejo vsaj 4-6 mesecev, da imajo občutek, da so se popolnoma vrnili na raven aktivnosti pred poškodbo. V nekaterih primerih lahko traja od 9 do 12 mesecev, da si telo popolnoma opomore.  

Ali je trajanje okrevanja odvisno od mojega poklica? Osebe, ki opravljajo pisarniško delo, morajo načrtovati vsaj 4 tedne odsotnosti z dela, v primeru zapletov pa morajo imeti pripravljen načrt za daljšo odsotnost. Ljudje z bolj fizično napornimi delovnimi mesti, ki zahtevajo visoke obremenitve in ročno delo, bodo verjetno odsotni z dela vsaj 3-6 mesecev.  

Okrevanje je v vsakem primeru drugačno. O vašem individualnem časovnem načrtu za vrnitev k aktivnostim in delu se boste posvetovali s svojim fizioterapevtom. 

Vas zanima, kako lahko skrajšate čas, potreben za okrevanje? V kliniki Medicofit izvajamo predoperativno fizioterapijo, ki bolnikom omogoča, da so v najboljši telesni kondiciji že pred operacijo, kar lahko bistveno skrajša čas rehabilitacije po posegu. Z našim strokovnim znanjem in individualnim pristopom vam bomo pomagali doseči hitro in uspešno okrevanje po operaciji kolka.

promocijska fotografija

Kako vam pomagamo v kliniki Medicofit? 

Po operaciji kolka je ključno, da se čimprej lotimo rehabilitacije, saj se vaša mišična moč zmanjša za kar 25 % v prvem tednu po operaciji, zato je hitra vključitev rehabilitacije izrednega pomena.

V kliniki Medicofit začnemo rehabilitacijo z diagnostično terapijo, ki omogoča temeljit pregled in identifikacijo specifičnih izzivov po operaciji. V diagnostično terapijo že vključujemo biostimulativne in protibolečinske terapije, kot so TECAR terapija, Summus LASER, diamagnetna terapija PERISO in Hitop visokotonska stimulacija.

Na podlagi ugotovitev oblikujemo prilagojen rehabilitacijski program, ki vključuje sodobne terapevtske tehnike.

V prvih šestih tednih se osredotočamo na normalizacijo hoje s pomočjo pripomočkov in obnovitev nadzora nad mišično aktivacijo. Vaje so usmerjene v povečanje gibljivosti in pridobivanje funkcionalnega vzorca hoje ter okrepitev mišic kolka. 

Do kdaj boste potrebovali pripomočke za hojo? Dokler ne boste samozavestno sami vzdrževali ravnotežja, morate še naprej uporabljati palico ali bergle.

Nadaljujemo s pridobivanjem mišične moči in vzpostavitvijo funkcionalne hoje brez pripomočkov v naslednjih šestih do osmih tednih. V tem obdobju se osredotočamo na izboljšanje funkcionalnosti pri vsakodnevnih opravilih.

Na splošno se večina pacientov z zamenjavo kolka vrne k vsakodnevnim dejavnostim v približno šestih tednih po operaciji - vendar vaše okrevanje še zdaleč ni končano. V naslednjih nekaj mesecih boste s specialno fizioterapijo pridobivali:

● poln obseg gibanja
● primerno raztezanje
● povečevanje obremenitvene kapacitete kolka
● krepitev mišic kolka, ki so atrofirale zaradi omejenega gibanja

V zadnji fazi, se s pomočjo kineziološke vadbe osredotočamo na povečanje mišične moči in vzdržljivosti ter na hojo na daljše razdalje brez težav. S pomočjo strokovnjakov kineziologije boste dosegli polno obremenilno kapaciteto, hkrati pa omogočili vaši protezi varno okolje za celjenje!

Vsem svojim pacientom priporočamo tudi dolgoročno fizioterapijo za vzdrževanje zdravja vašega novega kolka.

Želimo vam hitro in uspešno okrevanje!

promocijska fotografija