R. K. | 15. 5. 2023, 07:00

Bomo duševne težave kmalu zdravili z norimi gobami? Prvo dovoljenje za raziskave tudi v Sloveniji

Profimedia

Psihedelična učinkovina, ki jo proizvajajo nekatere vrste gob, naj bi imela zdravilne učinke.

Psilocibin je učinkovina, ki jo proizvajajo nekatere vrste gob in pri človeku povzroči močno psihedelično izkušnjo, ki jo spremljajo halucinacije. Tej učinkovini raziskovalci v zadnjem času posvečajo precej pozornosti, saj raziskave kažejo, da bi lahko pomagala tistim, ki trpijo za depresijo in jim klasični antidepresivi ne pomagajo. Kako točno psilocibin deluje, še ni povsem jasno, z raziskovanjem učinikovine pa se po novem ukvarjajo tudi slovenski strokovnjaki, saj je bilo tudi pri nas pred kratkim izdano prvo dovoljenje, piše N1.

Profimedia

Potencialni terapevtski učinki

Zaradi epidemije težav v duševnem zdravju, ki zaznamuje sodobno družbo, in pomanjkljivosti zdravljenja z antidepresivi, ki pri petini ljudi, ki trpijo za depresijo, sploh ne delujejo, se znanstveniki trudijo najti nove rešitve glede možnosti zdravljenja. Pri tem se vse pogosteje obračajo tudi na psihedelike, kamor sodi tudi že omenjeni Psilocibin, ki sicer veljajo za prepovedane droge. Izsledki raziskav namreč kažejo, da bi tovrstne snovi, če bi jih kombinirali s psihoterapijo, lahko imele terapevtske učinke.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Raziskave bo izvajal farmacevtski gigant

Prvo dovoljenje za raziskave s psilocibinom je pred nekaj tedni izdalo tudi Ministrstvo za zdravje pod vodstvom ministra Danijela Bešič Loredana. Prejela ga je multinacionalka MGC Pharmaceuticals, kar so za N1 potrdili tako na ministrstvu kot tudi v farmacevtskem podjetju, kjer so zapisali, da je njihov končni cilj razvoj učinkovitega zdravila, ki bo enostavno za uporabo in ki bi ga v kliničnih raziskavah lahko uporabili za raziskovanje terapevtskih učinkov psilocibina. Kakšne raziskave konkretno bodo izvajali, po poročanju navedenega medija niso pojasnili.

Profimedia

Zdravilo je treba najprej registrirati

Na ministrstvu za zdravje hkrati mirijo, da morajo izdelki in snovi za uporabo v medicini predhodno pridobiti pravni status zdravila, kar se lahko zgodi šele takrat, ko imajo dokazano ustrezno kakovost in koristnost uporabe ob sprejemljivem tveganju in je zanje pridobljeno dovoljenje za promet. Ko je torej zdravilo registrirano, so še dodali pri omenjenem mediju.

Več o zgodovini raziskovanja psihedelikov, njihovem potencialu za zdravljenje in načinih zdravljenja, pa tudi o tem, kaj o psilocibinu pravijo slovenski strokovnjaki, preberite v prispevku na N1.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord