10. 11. 2023, 10:10 | Vir: STA

Dan solidarnosti: toliko izvajalcev zdravstvenih storitev je pravzaprav delalo

Borut Živulovič/Bobo

Kot je v odgovoru na vprašanje poslanke SDS odgovorila ministrica za zdravje, je takrat delalo več kot 98 odstotkov izvajalcev zdravstvenih storitev.

Na dan solidarnosti, 14. avgusta, je več kot 98 odstotkov izvajalcev zdravstvenih storitev delalo po obstoječem urniku, le šest jih je delo organiziralo, kot da je prazničen dan, je navedla ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Meni, da je sistem deloval nemoteno in ne bo negativnih vplivov na zdravstveno stanje prenaročenih pacientov.

Poslanka SDS Jelka Godec je na ministrico za zdravje namreč naslovila vprašanje v zvezi z delom v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih 14. avgusta, ko je bil v Sloveniji dan solidarnosti za namen nudenja pomoči po poplavah.

Borut Živulovič/Bobo

Kot je v odgovoru zapisala ministrica, je 98,66 odstotka od 447 izvajalcev zdravstvenih storitev, za katere imajo podatke, delalo po obstoječem urniku in ni prenaročalo pacientov. Nekateri izvajalci so imeli na ta dan že vnaprej planiran dopust oziroma so bili v bolniškem staležu in zato ni bilo naročenih pacientov na pregled ali zdravstvene storitve.

Le šest oziroma 1,34 odstotka izvajalcev zdravstvenih storitev je svoje delo organiziralo, kot da je praznični dan, in je zato prenaročilo paciente, je pojasnila ministrica. Vseh prenaročenih pacientov je bilo po podatkih ministrstva 31, ki so pa bili prenaročeni na prvi prosti termin. Za večino je bilo to že v istem tednu, kot so imeli prvotni termin.

"Na podlagi prejetih podatkov o deležu izvajalcev, ki so 14. avgusta 2023 delali, kot da je praznični dan, in številu prenaročenih pacientov menimo, da je zdravstveni sistem deloval nemoteno in ne bo negativnih vplivov na zdravstveno stanje prenaročenih pacientov," je zapisala ministrica.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol