Uredništvo | 8. 9. 2023, 12:31

Koliko denarja imajo slovenski duhovniki (glede na to, da se nekateri vozijo z luksuznimi avtomobili)?

Profimedia/fotomontaža

Kako se financirajo verski uslužbenci?

Odbor DZ za kulturo je včeraj potrdil predlog sprememb zakona o verski svobodi, s katerim delež državnega nadomestila za plačilo prispevkov verskih uslužbencev z zdajšnjih 100 znižuje na 60 odstotkov. To pomeni, da si bodo sami vplačevali prispevke za socialno in pokojninsko zavarovanje. 

Kako se sploh financirajo slovenski duhovniki? Koliko denarja imajo, glede na to, da lahko vidimo kar nekaj tistih, ki se okoli vozijo s prestižnimi avtomobili in dajejo vtis, da živijo na veliki nogi.  

Za mašo 23 evrov

Kot so za Siol.net povedali na Slovenski škofovski konferenci (SŠK), duhovniki nimajo plače, temveč živijo od darov vernikov, ki se lahko zelo razlikujejo. Priporočeni dar za mašo, ki jo župnik daruje za pokojnika, je 23 evrov, duhovniki pa sveto mašo darujejo vsak dan. Sicer pa se darovani zneski za maše lahko zelo razlikujejo, na kar vpliva predvsem velikost župnije. 

"Poleg darov za mašo župnik lahko prejema tudi darove ob pogrebih, porokah in drugih priložnostih," pojasnjuje tiskovni predstavnik SŠK Gabriel Kavčič. 

Denar, ki ga ob nedeljah pri maši verniki darujejo v puščico je ta namenjen izključno župniji.

Denar, ki ga ob nedeljah pri maši verniki darujejo v puščico je ta namenjen izključno župniji.

Profimedia

Kaj pa denar, ki ga ob nedeljah pri maši verniki darujejo? Po Kavčičevih besedah je ta namenjen izključno župniji in ne za podporo duhovnikovega življenja. 

Poudaril je tudi, da pri Slovenski škofovski konferenci nimajo vpogleda v načine pridobivanja premoženja duhovnikov, stanje njihovih nepremičnin ali drugega imetja.

Koliko dopusta jim pripada?

Glede na to, da duhovniki niso zaposleni in da ne prejemajo plače, se marsikdo sprašuje, koliko dopusta jim pripada. "Po določbah kanonskega prava je župnik oziroma duhovnik lahko zaradi dopusta vsako leto iz župnije odsoten največ en mesec neprekinjeno ali s prekinitvijo. Če pa želi biti župnik iz župnije odsoten več kot en teden, mora o tem obvestiti svojega škofa," pojasnjuje Kavčič.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord