R. K. | 7. 6. 2023, 19:00

Dva meseca po hudi nesreči na Krasu: kaj se dogaja s poškodovano 33-letno jamarko Ano? (imamo odgovore)

Rosana Rijavec/STA

Izvedeli smo, kako okreva poškodovana jamarka, ki ji je med raziskovanjem kraškega podzemlja na glavo padel kamen.

Slaba dva meseca sta minila od ene najhujših jamarskih nesreč pri nas, v kateri se je huje poškodovala 33-letna jamarka Ana, ki ji je med spustom v še neraziskano kraško jamo pri Dolenji vasi na območju Cerknice na glavo padel večji kamen. Jamarko so v veliki reševalni akciji po 30 urah rešili in jo prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer je bila nekaj časa v komi.

Bobo

Pred slabim mesecem zapustila intenzivni oddelek

Sredi maja je v javnost prišla novica, da se je stanje 33-letnice izboljšalo. Podrobnosti v UKC zaradi varovanja pacientkine zasebnosti niso želeli razkriti, so pa takrat za Slovenske novice povedali, da je njeno zdravstveno stanje stabilno in da dobro okreva. Podrobnosti niso razkrivali niti za STA, kjer jim je uspelo izvedeti, da je bila ponesrečenka z intenzivnega oddelka premeščena na navadni oddelek. A na podlagi teh informacij je bilo jasno, da se je njeno zdravstveno stanje izboljšalo.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zdravstveno stanje jamarke nad pričakovanji

Zanimalo nas je, kakšno je njeno stanje danes, zato smo za najnovejše informacije prosili predstavnika Jamarskega društva Rakek in izvedeli, da se je stanje do danes zelo izboljšalo. Celo bolj, kot so si upali pričakovati. "Ana je zdaj že na rehabilitaciji v Soči, tako da se zadeva obrača zelo dobro," nam je zaupal sogovornik in dodal, da bi skoraj lahko rekli, da je izboljšanje njenega zdravstvenega stanja nad pričakovanji. "Upamo, da bo šlo njeno okrevanje še naprej tako, kot mora," je zaključil sogovornik. 

Facebook/Jamarsko društvo Rakek

Morali so minirati vhod v jamo

Reševanje 33-letnice iz težko dostopne kraške jame je bila ena najzahtevnejših nalog, s katero se je soočila slovenska jamarska reševalne služba. Preden so  lahko ponesrečenko iz globine približno 100 metrov dvignili na površje, so morali namreč z miniranjem razširiti vhod v jamo. Pri reševanju je sodelovalo več deset požrtvovalnih jamarskih in drugih reševalcev, ob ponesrečenki je bila med dvigovanjem ves čas zdravnica. Za Ano je takrat trepetala vsa Slovenija. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol