N. V. | 11. 8. 2023, 11:23

Gostilna na Rožniku ima novo najemnico: razkrila je, kdaj se bodo spet odprla vrata – in ali bodo ponujali flancate

Facebook/Gostilna Rožnik

Nova najemnica se je prenove že lotila, zato trenutno v začasnem kiosku nudijo le skromno ponudbo.

Najemnik Gostilne Rožnik je junija sporočil, da zaradi razmer na trgu, dviga cen energentov, "nenormalnega zvišanja" najemnine in rasti stroškov dela zapušča lokacijo. Lastnica je dolgo iskala novega najemnika, usoda priljubljene gostilne na ljubljanskem Cankarjevem vrhu pa je bila negotova.

Facebook/Gostilna Rožnik

Obiskovalce gostilne je presenetilo, da je zadnjih nekaj dni na lokaciji mogoče dobiti le okrnjeno ponudbo v začasnem kiosku. Notranjost gostilne namreč prenavljajo. Prenovo pa je naložila nova najemnica, poroča Delo.

Nova najemnica

Nova najemnica gostilne Rožnik želi ostati anonimna. Predstavlja se kot predstavnica podjetja Davorin Marinč, s. p., iz Grosupljega, ki bo kmalu ustanovila svoje podjetje.

Ima precej izkušenj v gostinstvu, med drugim je deset let delala v gostilni Rožnik, ko jo je vodil predprejšnji najemnik. Gostilno na Rožniku je prevzela 2. julija.

Zagotavlja, da bo najpozneje prihodnji mesec prenova končana in gostilna bo začela obratovati. Sprva bo odprt le točilni pult, malo pozneje pa bodo začeli ponujati še hrano. 

Nova ponudba: ali bodo ponujali flancate?

Ponudba bo takšna, "kakršna ustreza tej gostilni", pravi nova najemnica. Se pravi, da bodo ponujali jedi na žlico, tudi sladke jedi, štruklji, potice in podobno bodo še vedno na jedilniku.

Tudi flancati bodo ostali na meniju, vendar v drugačni obliki, obljublja.

Vpeljali pa bodo nekaj novosti, ki so za zdaj skrivnost. 

Gostilna z zgodovino

Konec junija je dotedanji najemnik odšel, ker se z lastnico gostilne Ivano Marijo Obersne ni mogel dogovoriti o bolj dolgoročnem najemu in višini najemnine. Gostilna Rožnik namreč ni navadna gostilna, temveč ima poseben, simboličen pomen za Ljubljančane in slovensko kulturo.

Bobo

Gostilno je leta 1905 kupil koroški Slovenec Karel Bergman, pri njem se je leta 1910 nastanil pisatelj Ivan Cankar in tam živel vse do smrti leta 1917. Tam je napisal tudi eno pomembnejših literarnih del, Podobe iz sanj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord