L. PA. | 7. 2. 2024, 09:00

Hranilnica LON, ki je očetu Klemna Žiberta odobrila milijonski kredit, končno prekinila molk

Žiga Živulovič jr. in Igor Kupljenik/Bobo

Bi si tudi vi želeli milijonski kredit? Kakšni so njihovi pogoji, smo preverili pri Hranilnici LON.

Čeprav je generalni sekretar stranke SD Klemen Žibert, ki je bil zadnje dni pod drobnogledom medijev zaradi morebitne povezave med nakupom preplačane sodne stavbe in nepremičninami njegove družine v skupni vrednosti več kot 2 milijona evrov, včeraj odstopil, javnost še vedno terja pojasnila v zvezi s tem, kako je mogoče, da je bil njegovemu očetu pri Hranilnici LON odobren kredit v vrednosti 1,3 milijona evrov za nakup stanovanja v prestižnem ljubljanskem Schellenburgu.

Da je Žibert starejši lahko prišel do kredita, je toliko bolj nenavadno glede na njegovo premoženjsko stanje, je namreč solastnik lokala v ljubljanskem BTC, s katerim je leta 2022 ustvaril dobrih sedem tisoč evrov dobička.

Poleg tega pa ima status samostojnega podjetnika in v času najema milijonskega kredita ni bil zavezanec za plačilo davka na dodano vrednost, kar pomeni, da bi moral v 12 mesecih pred tem kot samostojni podjetnik ustvariti manj kot 50 tisoč evrov prihodkov.

S temi razpoložljivimi sredstvi si nikakor ne bi mogel privoščiti kredita, za katerega bi obrok po izračunih novinarjev 24ur znašal okoli 7 tisoč evrov mesečno, v oči pa bode tudi to, da bo Žibertov oče ob zapadlosti posojila star več, kot je običajno dovoljena starost komitenta ob odplačilu kredita.

"Tudi v prihodnje bomo ravnali v skladu s predpisi in bančno prakso"

Bi si tudi vi želeli milijonski kredit? Kakšni so njihovi pogoji, smo preverili pri Hranilnici LON, kjer pa nam niso postregli s prav nikakršnimi tehtnimi odgovori – razen klasičnih piarovskih puhlic.

"LON je pri vsaki poslovni odločitvi povsem neodvisen in samostojen. Na vsako povpraševanje se odzivamo z iskanjem rešitve, ki je skladna z veljavnimi pravili," zagotavljajo.

Morda vas zanima tudi:

Povedali so nam tudi, da pogoje kreditiranja prilagajajo razmeram na trgu z namenom ohranjanja konkurenčnosti, s poudarkom na ustrezni boniteti kreditojemalcev, denarnih tokovih in zavarovanju naložbe, zaradi zaupnosti podatkov pa konkretnega posla seveda ne morejo komentirati.

"LON bo, enako kot doslej, tudi v prihodnje ravnal skladno z vsemi predpisi in dobro bančno prakso. V tem smislu bomo ostali zavezani zaupnosti poslovanja z našimi komitenti, poslovnimi partnerji in drugimi deležniki," zaključujejo.

Dodatno pojasnilo

Po objavi prispevka so se sicer oglasili še z dodatnim pojasnilom.

Sporočajo, da LON v minulih letih dosega stabilni razvoj poslovanja, beležijo stabilno rast prihodkov iz poslovanja, kazalci poslovanja banke pa kažejo na rast in krepitev stabilnosti.

"Lon je kapitalsko in likvidnostno trdna banka, konec leta 2023 je kapitalska ustreznost znašala skoraj 20%, likvidnostni količnik prav tako visoko nad regulatornimi zahtevami. Naše sodelovanje z Banko Slovenije in njihovimi službami je strokovno, vse ugotovitve Banke Slovenije ob izvedenih rednih nadzorih smo v predvidenih rokih obravnavali in ustrezno ukrepali. Banka Slovenija v okviru svojih nadzornih aktivnosti redno pregleduje poslovanje bank in hranilnic, kot tudi Lona. Lon ni imel izrednega pregleda poslovanja, ki bi bil povezan s predmetnim kreditom," zatrjujejo.

Stabilnost banke dosledno varujejo z ustreznimi kreditnimi pogoji in zavarovanji posojil. Povečanega tveganja nepoplačila posojil, ki bi bilo posledica neustrezne ocene kreditnega tveganja ali neustreznih zavarovanj, ne zaznavajo, individualnih poslov pa zaradi zaupnosti ne morejo komentirati.

Kljub vsemu pa so nam tokrat zagotovili, da je bila pri omenjenem kreditu zagotovljena kreditna sposobnost in ustrezna višina ter vrsta zavarovanj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord