R. K. | 18. 4. 2023, 15:16

Kako do dih jemajočih umetnin v slovenskih gozdovih, ki so navdušile mnoge? (Vemo, kam je treba)

Facebook/Mohor Kejžar

Nenavadne gozdne poslikave slovenskega umetnika si mnogi hitijo ogledat tudi v živo.

Po družbenih omrežjih so zaokrožile fotografije nenavadnih poslikav na skalah, na katere je sprehajalka naletela med potepom po gorenjskem gozdu. Umetnine so jo navdušile, zato je posnela nekaj fotografij in jih delila na Facebooku. "Ko se sprehajaš po gozdu nad vasjo in odkriješ umetnine domačega mladega slikarja Mohorja Kejžarja, te preprosto presune," je zapisala. Njeno objavo je delilo že več kot 120 uporabnikov.

V načrtu ima še nekaj poslikav

Skrivnostne poslikave na skalah v gozdu nad Sorico je Kejžar začel ustvarjati pred približno enim mesecem, pri tem pa ga je navdihnilo okolje, v katerem živi. "Šel sem na sprehod in s seboj sem imel dva spreja. Naletel sem na primerno skalo in po modelu, svoji roki, naslikal prvo podobo," je Kejžar za Siol pojasnil nastanek prve 'gozdne poslikave', ki jo je ustvaril 13. marca.

Kmalu zatem je začel iskati nove skale in jih kmalu tudi našel: "Ko začneš gledati, nenadoma vidiš cel kup primernih lokacij. Te skale sem fotografiral, doma naredil skice in jih šel poslikat," je povedal za omenjeni medij in pojasnil, da z ustvarjanjem v gozdu še ni zaključil. Dodal je, da ima v mislih še kakšnih pet skal, sicer pa ne načrtuje, da bi se podobnega ustvarjanja lotil še kje drugje.

Kako do Kejžarjevih umetnin?

Po objavah na spletu so se hitro našli ljudje, ki so si Kejžarjeve umetnine želeli ogledati v živo. Pot do tja jim je nazorno opisala ena od uporabnic. Po njenih navodilih se je treba iz vasi Sorica odpraviti v smeri Soriške planine. "Od odseka za vasi Zgornje Danje in Spodnje Danje naravnost še kilometer ob glavni cesti. Tam, kjer je poseka za daljnovod," je zapisala. "Potem pa še malce andrenalina, da poiščete," je dodala.

Facebook/Mohor Kejžar

Avtor poslikav pa radovedne pustolovce ob tem dobrohotno opozarja: "Na pot se odpravite s tistim avtom, ki vam ga je manj, oziroma vam ga ni škoda ... pa ne zaradi gozda," je zapisal v eni od svojih objav. 

Sčasoma bodo zbledele

Vse, ki bi jih morda lahko zaskrbelo, da gre za onesnaževanje narave, je Kejžar potolažil z dejstvom, da bodo barve postopoma zbledele. "Te poslikave imajo omejeno življenjsko dobo, čeprav jih zaščitim. Nekatere so bolj izpostavljene soncu in dežju, tistim dam kakšnih pet let. Roka, na primer, pa je v gozdu bolje zaščitena pred soncem in dežjem in bo trajala dlje," je pojasnil. Pri slikanju uporablja spreje, saj je skalnata podlaga za čopiče preveč neravna, je še povedal za Siol

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol