A. B. | 18. 11. 2022, 20:00

Cena vstopnice za Ftrgatev vrtoglava: "Za ta denar cel mesec jem na bone" (pismo študentke)

Facebook/Ftrgatev/Kalany Crative/fotomontaža

Priljubljen dogodek, ki je namenjen žuranju študentov, bo tudi letos postregel s priljubljenimi slovenskimi bandi, a za ceno, zaradi katere se nekateri dogodka ne bodo udeležili. Obrnili smo se na študente organizatorje, ki so nam pojasnili, v čem tičijo razlogi za tovrstno določanje cen.

V Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja v Maribor bo pod okriljem Kluba mariborskih študentov po treh letih znova zaživela Ftrgatev – glasbeni dogodek, ki ga sicer organizirajo že šestič. Ta je sicer 'odpadel' v času korone, kar pomeni, da se znova vrača po dveh letih. Letos bodo na njem gostovali Siddharto, S.A.R.S in Koala Voice, glasbene skupine, ki veljajo za ene najbolj priljubljenih v Sloveniiji. 

Na nas se je obrnila bralka, ki nas je opozorila na visoke cene kart, ki bi lahko bile po njenih besedah "bolj prilagojene študentskemu statusu". Cena karte je v predprodaji znašala 20 evrov, na dan dogodka znaša 25 evrov. V primerjavi s Škisovo tržnico, glasbenim dogodkom, ki ga v majskih mesecih tradicionalno organizirajo študentje Univerze v Ljubljani, so te letos v predprodaji znašale 5 evrov, na dan dogodka 7 evrov. 

Obrnili smo se na organizatorje omenjenega mariborskega glasbenega dogodka, ki so pojasnili odločitve za zagatami iz pisma bralke. 

"Ne bom se ga udeležila, ker je cena res previsoka"

B. R. je v uvodnih besedah svojega pisma zapisala besede, s katerimi je pospremila namen svojega zapisa: "Za 25 evrov jem skoraj cel mesec na študentske bone", pri čemer se je sklicevala na ceno karte na dan dogodka Ftrgatve. Zapisala je, da je tovrstnih dogodkov, ki se lahko pohvalijo z izjemnim glasbenim izborom, v Mariboru malo, "zato sem žalostna, da študentje, ki dogodek organizirajo, ne razumejo, da so cene vrtoglave". Skozi pismo je sicer izrazila razumevanje do dejstva, do so cene narasle v nebo na vseh področjih potrošnje, a se kljub temu spraševala, v čem tičijo razlogi za tovrstno določanje cen. 

"Maribor je dokazal, da je mesto kulture in res dobrih glasbenih dogodkov, kamor radi zahajajo študenti iz celotne Slovenije, ampak se vam zdi, da so cene letos temu primerne?" je zastavila vprašanje. 

Primerjava cen

Preverili smo, koliko so stale vstopnice za dogodek leta 2019, ko so ga organizirali nazadnje. Ugotovili smo, da je bila cena v prvem krogu prodaje vstopnic 10 evrov, v drugem krogu 15 evrov, na dan dogodka pa 20 evrov.

Lahko razumemo pomisleke bralke: namreč letos je v prvem krogu prodaje vstopnic bila cena 15 evrov, v drugem 20 evrov, na dan dogodka pa 25 evrov. Skratka, 5 evrov več kot prejšnja leta.

Čeprav je logično, da je cena vstopnic z bližanjem dogodka nekoliko višja, ker je večje povpraševanje, pa se zatakne, ko Ftrgatev primerjamo s študentsko Škisovo tržnico. Cena za vstop na glavni dogodek Škisove tržnice je zgolj 5 evrov, na dogodku pa igrajo največje slovenske in tudi tuje glasbene skupine. Organizatorji Ftrgatve nas okregajo, da dogodka ni nikakor mogoče primerjati: "Medtem ko Ftrgatev organizira le Klub mariborskih študentov, na Škisovi sodeluje več študentskih klubov in Zveza Škis. Poleg tega je naš dogodek je v zaprtem prostoru, kje je omejeno število oseb, medtem ko so v Ljubljani kapacitete večje, saj je dogodek izveden na prostem."

Kako so odločitve pojasnili organizatorji dogodka? 

Organizatorji so za višjo ceno kart okrivili inflacijo oziroma znatno zvišanje cen. Poleg tega, se je spremenila organizacija dogodka: "2019 smo imeli pri organizaciji partnersko pomoč, zato so bile cene vstopnic nekoliko nižje. Tem novim pogojem in razmeram smo se morali prilagoditi."

Kljub pojasnilom, ki so nam jih podali, pa sicer sami menijo, da je cena vstopnice primerna: "Cena vstopnice je razumna, saj bodo na dogodku Siddharta, S.A.R.S in Koala Voice. Tako za tri koncerte res dobrih skupin plačajo karto, ki bi jo načeloma za udeležitev koncerta le ene izmed teh."

Se vam njihovo pojasnilo zdi razumno in se z njimi strinjate? Ali še vedno mislite, da gre za previsoko ceno; ceno, ki si jo študentje težje privoščijo?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol