25. 6. 2022, 17:15

Marta Kos in Nataša Pirc Musar: kaj imata skupnega in v čem se razlikujeta?

Bobo/fotomontaža

Do predsedniških volitev je še slabe štiri mesece in zna se zgoditi, da bo Slovenija prvič v zgodovini dobila predsednico. Kako podobni oziroma različni sta si kandidatki?

V preteklem tednu sta svojo kandidaturo napovedali podpredsednica Svobode in nekdanja diplomatka Marta Kos ter odvetnica in družbeno angažirana pravnica Nataša Pirc Musar. Obe sta v javnosti zelo dobro prepoznani, prav tako sta tudi obe nekoč delali v novinarstvu.   

Trmasta Kamničanka in vztrajna Korošica  

Nataša Pirc Musar je otroštvo preživela v Kamniku, kjer je obiskovala osnovno šolo Frana Albrehta. V rodnem Kamniku so bili njene predsedniške kandidature izjemno veseli.

Na portalu Kamnik Info so ji ob tem namenili tudi članek, v katerem so med drugim zapisali: “Glede na njeno trmasto kamniško poreklo ji brez oklevanja verjamemo. Domala brez dlake na jeziku se preudarno ter ob pravih trenutkih, ko marsikateri jagenjček obmolkne, oglasi že sedaj.”  

Kamnik

Kamnik

Samo Šmarčan

Da je Korošica, Marta Kos izjavi zelo pogosto. Koroška je še vedno njen dom, čeprav že od polnoletnosti ne živi v tej regiji. Kosova je v preteklih intervjujih večkrat povedala, da je zanjo koroška pokrajina simbol ljudi, ki jim nič ni samo dano, "a so se s svojo prijaznostjo in vztrajnostjo sposobni prebiti visoko.”  

Strastna motoristka in nekdanja vrhunska plavalka  

Za Pirc Musarjevo je že dolgo znano, da je ljubiteljica jeklenih konjičkov. Med drugim je dolgo prisegala na BMW F650 GS, ki ga je skoraj po dvajsetih letih prodala. A zdaj ima že novo "zverino", ne tako dolgo nazaj jo je pokazala tudi na Instagramu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nataša PM (@natasa.pirc.musar)

Nataša se je tudi v službo kdaj pripeljala kar z motorjem, po čemer se je radi spominjajo tudi njeni nekdanji kolegi in kolegice na Pop TV.   

Marta Kos je bila jugoslovanska in slovenska prvakinja in rekorderka v plavanju. Kot sama pove, ji je plavanje dalo enajst krasnih let ter veliko discipline.

"Verjetno sem prav zato v življenju strog človek, najbolj do same sebe. Tudi zaradi plavanja verjetno ne maram bleferjev in goljufov oziroma tistih ljudi, ki menijo, da se da do uspehov priti po bližnjicah," je povedala v enem od intervjujev.

Kosova se še danes ob prihodih domov na Ravnah sprehodi do olimpijskega bazena in parka.  

Bobo

Nekdanji televizijski novinarki s kratkimi lasmi  

Medtem ko sta obe svoji karieri začenjali kot novinarki, je le ena od njiju, in sicer Marta Kos, novinarstvo tudi študirala. Pirc Musarjeva je študirala pravo na ljubljanski Pravni fakulteti,  kjer je diplomirala leta 1992. A se je kasneje zaposlila na TV Slovenija, kjer je bila tudi voditeljica osrednje informativne oddaje TV Dnevnik. Nato je vlogo voditeljice prevzela na komercialni televiziji Pop TV.  

Kosova je novinarsko kariero začela v športni redakciji TV Slovenija. Kasneje je bila prva dopisnica za slovensko RTV iz Nemčije ter tudi dopisnica Deutsche Welle. Iz novinarstva se je nato v politiko sprva podala kot direktorica urada vlade za informiranje in kot tiskovna predstavnica vlade.

Bobo/fotomontaža

Medtem Pirc Musarjeva ni bila nikoli članica kake politične stranke. Za predsednico bo tako kandidirala kot neodvisna kandidatka.

Tako Kosova kot Pirc Musarjeva sta članici združenja ONA VE Združenje za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja. Marta Kos ima vlogo idejne vodje in predsednice, Pirc Musarjeva pa je ustanovna članica združenja. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.