23. 2. 2023, 18:01 | Vir: STA

Minister Poklukar v ekipo najožjih sodelavcev povabil ...

Žiga Živulovič jr./Bobo

Poudaril je, da ima za uresničitev ciljev, za katere je dobil politično podporo, pravico do izbire ekipe, s katero bo lahko delal.

Poleg imenovanja novega v. d. generalnega direktorja policije Senada Jušića je vlada imenovala tudi nekatere druge člane najožje ekipe novega ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Ta je poudaril, da ima za uresničitev ciljev, za katere je dobil politično podporo, pravico do izbire ekipe, s katero bo lahko delal: "Vsem ministrom do sedaj je bilo dovoljeno, da so si oblikovali svojo ekipo, tokrat sem si jo tudi jaz, to je nenazadnje tudi moja zakonska pristojnost."

Žiga Živulović jr./BOBO

"Svojo ekipo sem si postavil tako, da bo uresničila cilje, za katere sem dobil večino v državnem zboru," pa je odgovoril na vprašanje, zakaj se je odločil za zamenjavo na vrhu policije. Dosedanji direktor policije Boštjan Lindav je sicer po njegovih besedah svoje delo opravljal korektno, z njim sta se tudi korektno razšla, Lindav pa še naprej ostaja v sistemu policije.

Komentiral izbiro Jušića

Po ministrovih besedah vsaka sprememba na vrhu prinese tudi nove menjave. Tako verjame, da si bo tudi novi v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić izbral ekipo, s katero bo lahko delal, kot si jo je tudi sam.

Za Jušića se je Poklukar, kot je dejal, odločil, ker si je želel v ekipi kariernega policista, ki prihaja s terena. Jušić je namreč v policiji zaposlen od leta 1991 in je "prehodil pot po skoraj celi policiji". Delal je na različnih delovnih mestih v okviru Policijske uprave Koper, od leta 2015 je opravljal naloge višjega policijskega svetnika v službi generalnega direktorja policije, kjer je v zadnjem obdobju delal kot pooblaščenec v. d. generalnega direktorja policije za vodenje sektorja za razvoj in sistemske naloge.

Jušić bo sicer policijo vodil kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja, njegovo mandat bo trajal največ šest mesecev. V tem času želijo po Poklukarjevih besedah spremeniti zakon o organiziranosti in delu v policiji, tako da bi razširili nabor strokovnjakov, ki se lahko prijavijo na mesto generalnega direktorja policije tudi na strokovnjake iz sodstva, tožilstva in drugih varnostnih organov.

Drugi, ki jih je povabil v ekipo

Poleg novega v. d. generalnega direktorja policije je vlada na Poklukarjev predlog za državno sekretarko na notranjem ministrstvu imenovala Helgo Dobrin, sicer višjo državno tožilko in namestnico vodje okrožnega državnega tožilstva v Kranju.

V. d. generalnega sekretarja ministrstva za notranje zadeve pa je postal Erik Pagon, ki je bil na tem položaju že leto dni v času prvega Poklukarjevega mandata, danes pa je namestnik generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje. Pagon bo na tem položaju nasledil Gregorja Novaka, ki ga je vlada razrešila.

Vlada je na Poklukarjev predlog imenovala tudi več vršilcev dolžnosti generalnih direktorjev direktoratov na ministrstvu. Za v. d. generalnega direktorja direktorata za migracije je bil imenovan Matej Torkar, ki je v času Poklukarjevega ministrovanja vodil službo za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje.

Vodenje direktorata za upravne notranje zadeve kot vršilka dolžnosti prevzema Urška Židan, ki je na tem mestu že bila, vodenje direktorata za policijo in druge varnostne naloge pa Gregor Hudrič, ki je v tem direktoratu trenutno zaposlen.

Pred imenovanji novih v. d. direktorjev direktoratov je vlada razrešila njihove predhodnike Natašo Potočnik, Slavka Koroša in Aleša Jermana.

Vsi novoimenovani člani Poklukarjeve ekipe bodo mandate nastopili v petek.

Poleg tega je vlada na mesto v. d. direktorja uprave za vojaško dediščino, ki jo je do imenovanja za ministra vodil Poklukar, imenovala kustosa v Vojaškem muzeju Slovenske vojske Matjaža Ravbarja.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec