R. K. | 23. 5. 2023, 11:21

Na Gorenjskem voznik trčil v medveda: žival je zaradi posledic poginila

Profimedia

Do trka osebnega avtomobila z medvedom je na tem območju prišlo prvič.

Kranjski policisti so bili v ponedeljek okoli 22.10 obveščeni o prometni nesreči, v kateri je voznik osebnega avtomobila trčil v medveda. Žival nesreče ni preživela, zato so pristojne službe poskrbele za odvoz. Na avtomobilu je nastala večja materialna škoda, voznik pa ni bil poškodovan. Na kraju dogodka so bili tudi gasilci, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj

Profimedia

Zgodilo se je zunaj naselja

Dogajanje z medvedi je zadnje čase v Sloveniji dvignilo precej prahu, zdaj pa se je na Gorenjskem zgodila nova nesreča, v katero je bila vpletena ta divja žival. Do trčenja je prišlo v bližini naselja Nomenj v občini Bohinj. Na kraju so posredovali gasilci PGD Bohinjska Bistrica, ki so kraj nesreče zavarovali, na avtomobilu odklopili akumulator ter nudili pomoč gasilcem in lovcem LD Nomenj - Gorjuše, poroča 24ur.com.

Trka med avtomobilom in medvedom na tem območju še niso obravnavali, so pa imeli primer nesreče z volkom, risom in divjim prašičem, je za N1 povedal pomočnik gospodarja pri Lovski družini Nomenj – Gorjuše Janko Pintar. Dodal je, da medved ni bil blizu naselja, do nesreče pa je prišlo na območju, kjer medved prehaja z Jelovice na pokljuški del oziroma v obratni smeri. "Na tem delu poteka spomladanski in jesenski prehod medveda," je pojasnil.

Profimedia

Več nesreč v zadnjem obdobju

Do incidentov, v katere je bil vpleten medved, je v Sloveniji v zadnjem času prišlo večkrat. V naselju Vrh nad Želimljami je konec aprila medved napadel sprehajalca, ki je bil s psom in še eno osebo na sprehodu v gozdu, in ga ugriznil v nogo. Na srečo ga pri tem ni življenjsko ogrozil. Konec aprila sta se v bližini Turjaka v istem dnevu zgodili dve prometni nesreči, v kateri sta voznika osebnih vozil trčila v medveda. Obe živali sta pobegnili, ena je bila ranjena.

Pristojno ministrstvo je tudi v luči teh dogodkov pozneje izdalo odločbo o odstrelu 230 medvedov, ki jo je predsednik vlade Robert Golob sprva preklical, a si je vlada pozneje spet premislila in odstrel odobrila.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec