P.M. | 13. 2. 2023, 22:10

Nagačen zajec na Prešernovi proslavi: oglasil se je režiser in pojasnil njegovo ozadje

Facebook/Vesele tačke

Letošnjo podelitev Prešernovih nagrad si bomo zapomnili tudi po določenem delu umetniškega programa, ki je povzročil veliko kritik in javnega zgražanja. Od kod odločitev za takšno potezo?

Predstava ob slovenskem Dnevu kulture oziroma na predvečer 8. februarja je ujezila veliko ljubiteljev živali in drugih gledalcev najbolj spoštovane proslave pri nas. Ena izmed umetniških uprizoritev je namreč vključevala nagačenega zajca, ki smo ga lahko opazovali med — kakor je bilo videti —  pašo na umetnem travniku. "Od kod ideja za kaj takega in kaj ima zajec opraviti s kulturo," so se spraševali mnogi. Ljubitelji živali niso mogli verjeti svojim očem, da ob vsesplošnem osveščanju o pravicah živali nekomu pade na misel, da je nagačeni zajec primeren za nastop na odru, odzvala se je tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, znana kot velika zagovornica živali.

Zadeva je za nekaj dni potihnila, nato se je oglasil režiser odmevne animacije 'Svet se je nagnil naprej', Matjaž Farič.

"To ni visoka kultura," je dejala predsednica državnega zbora.

"To ni visoka kultura," je dejala predsednica državnega zbora.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Zajec je bil mrtev že vsaj desetletje ..."

"Zajec, ki je bil uporabljen v odlomku predstave Tihožitje, uprizorjenem na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, je bil mrtev in nagačen že najmanj desetletje pred nakupom za potrebe predstave, za namen predstave in uporabo v proslavi ni bila ubita nobena žival," je uvodoma na Facebooku pojasnil Farič, njegov zapis pa je objavljen tudi na spletni strani Ministrstva za kulturo.

Ob tem je pojasnil, da lutkovna predstava obravnava prav probleme, ki jih naslavljajo okoljevarstveniki in zagovorniki pravic živali. "Taksidermija (obscenost, op.a.) je osnovna tema predstave, ki naslavlja in odpira mnoga etična vprašanja o odnosu človeka do živega sveta."

Namen odlomka je, da nas pretrese

Kot je nadalje zapisal, so bila v program proslave vključena dela, ki obravnavajo umetnikov odnos do sveta, in poleg družbe je to tudi narava. "Z odlomkom iz predstave so ustvarjalci želeli opozoriti, da tudi umetniki naslavljajo ta pomembna etična vprašanja," je pojasnil znani režiser.

Lutkovna umetnost v Sloveniji je na zelo visokem umetniškem nivoju, s svojo umetniško močjo pa se lahko postavi ob bok veliko bolj izpostavljenemu dramskemu in tudi eksperimentalnemu gledališču, je še zapisal."Predvsem s predstavami za odrasle, ki obravnavajo pereče družbene teme, je lutkovno gledališče doživelo nov preporod in preboj na tuje odre." In kot pravi Farič, je bil tudi zato aktualni odlomek, ki nas pretrese ter kaže na razmišljujoč in tenkočuten odnos avtorjev do sveta, vključen v program proslave.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol