M. M. | 30. 6. 2022, 13:52

Nenavadna praksa Klakočar Zupančičeve: kaj je zmotilo druge poslance?

Profimedia

Predsednica državnega zbora je ujezila poslance, ki so se udeležili seje, še bolj pa tiste, ki se je niso. 

"Obveščam vas, da sem prejela dodatna opravičila. Katarina Štraus, Robert Janev, dr. Mirjam Bon Klanjšček so opravičili današnjo odsotnost. Aleksander Prosen Kralj in Tereza Novak opravičujeta odsotnost od 18. ure dalje," je med sejo povedala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Sejo je prekinila in v nadaljevanju naštela še vse tiste poslance, ki svoje odsotnosti niso opravičili in niso bili prisotni ob začetku seje. 

Praksa, zapisana v poslovniku DZ, je sicer drugačna. 93. člen poslovnika določa, da predsedujoči na začetku seje DZ obvesti, kdo od poslancev ga je obvestil, da je zadržan in se seje ne more udeležiti.

"Ne vzpostavljati novega reda"

Poslanka SDS Jelka Godec je v postopkovnem predlogu opozorila, da predsedujoči ne ugotavlja neupravičene odsotnosti poslancev, da so za to pristojne druge službe DZ. 

"Moj postopkovni predlog je, da se držite 93. člena poslovnika, ugotovite, kdo vas je obvestil o svoji odsotnosti in da drugih poslancev ne izpostavljate. Različni so razlogi za odsotnost s seje. Praksa, ki je bila in ki bo še naprej, je takšna, da poveste tiste poslance, ki so upravičeno odsotni. Za druge naj službe ugotavljajo, ali so bili neupravičeno odsotni, če je to nujno," je povedala Godčeva.

"Tudi sam sem bil izpostavljen, da me ni. To je neka nova praksa, ki jo vzpostavljate. Ne vzpostavljati novega reda. Vi niste nad nami. Vi ste samo prva med enakimi," je opozoril tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel