Uredništvo | 9. 9. 2023, 17:09

Po grozljivem potresu v Maroku se je oglasila tudi Urška Klakočar Zupančič

Manca Rozman/Bobo

Najbolj prizadet je turistični Marakeš in vasice v bližini gore Atlas, število žrtev pa še narašča.

Maroko je sinoči prizadel silovit potres s središčem 71 kilometrov jugozahodno od Marakeša, v gorovju Atlas. Po zadnjih podatkih je terjal več kot 1000 smrtnih žrtev. Najhuje naj bi bilo prav v odročnih gorskih vaseh, iz med turisti priljubljenega Marakeša pa poročajo o veliki gmotni škodi. Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je trenutno v stiku z 18 slovenskimi državljani v Maroku, kot so sporočili, so vsi na varnem. Potovanja na prizadeta območja odsvetujejo.

Izrazi globoke žalosti in sočutja prizadeti državi se vrstijo od vsepovsod. Maroku in njegovim prebivalcem je globoko sožalje izrekla tudi predsednica slovenskega državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. "Izrekam globoko sožalje ob strahovitem potresu. Želim, da bo sanacija čim hitrejša. Ob tovrstnih naravnih nesrečah si moramo ljudje pomagati," je zapisala na družbenih medijih.

Veliko žrtev in materialne škode

Sinočnji potres je poškodoval tudi staro jedro Marakeša, ki je pod zaščito Unesca. Med drugim sta bila poškodovana mošeja in njen znameniti minaret, ki ga obiskujejo številni verniki in turisti.

Profimedia

Slovenska karitas je že začela zbirati sredstva za pomoč, zbrana sredstva bodo posredovali Karitas v Maroku, ki bo pomoč najprej namenila za oskrbo z osnovnimi potrebščinami, začasna zatočišča, kasneje tudi za obnovo domov.

Zbiranje pomoči

Ob tem so pojasnili, da na območju, ki ga je prizadel potres, deluje ekipa Škofijske karitas Rabat, ki nujne ukrepe za pomoč usklajuje z mednarodno mrežo Karitas. Pripravljajo pakete z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Profimedia

Zbrana sredstva bodo najprej namenili oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in psihosocialni pomoči, kasneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin.

Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za že tako zelo ranljive prebivalce, poudarjajo v Slovenski karitas. Sredstva zbirajo s pomočjo sms-sporočil, pri čemer je mogoče s poslanim sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na številko 1919 darovati pet oziroma deset evrov. Dar za prizadete v potresu pa je možno nakazati tudi na transakcijski račun Slovenske karitas.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol