J. Z. | 2. 8. 2022, 12:50 | Vir: STA

Obetajo se nam davčne spremembe: KOGA bodo najbolj udarile po žepu?

Profimedia/fotomontaža

Finančno ministrstvo je napovedalo nova pravila na področju plačevanja dohodnine. Ta naj bi v veljavo stopila prihodnje leto, prizadela pa bodo predvsem eno skupino zaposlenih. 

Finančni minister Klemen Boštjančič želi spremeniti zakon o dohodnini in tako izničiti nekatere ukrepe, ki jih je sprejela prejšnja vlada. Med drugim predlaga, da se splošna olajšava s 1. januarjem zviša na 5000 evrov, nato pa se bo njeno zviševanje ustavilo. 

"Ne ukinjamo vseh olajšav, ki jih predvideva v začetku leta sprejeta zakonodaja," pravi Boštjančič. Predlaga pa dvig splošne olajšave le za 500, in ne za 1000 evrov. Tako so se odločili predvsem zaradi inflacije oz. zvišanja življenjskih stroškov.

Pojasnil je, da bodo, če bodo predlogi sprejeti, "neto dohodki tistih z najnižjimi prihodki višji, kot bi bili v primeru, da bi pustili zakon o dohodnini, kot velja zdaj".

Predlagajo tudi posebno davčno olajšavo za mlade, in sicer bi zavezancem do dopolnjenega 26. leta znižali davčno osnovo za dohodek iz delovnega razmerja za 1000 evrov, za zavezance do dopolnjenega 29. leta starosti pa za 500 evrov.

Vrnitev obdavčitve najvišjih plač in najemnin na prejšnje ravni

Z letošnjih 45 odstotkov nazaj na 50 odstotkov naj bi se vrnila stopnja davka za zavezance v najvišjem, petem dohodninskem razredu, dohodki iz oddajanja premoženja v najem pa bodo spet obdavčeni, kot so bili pred letom 2020.

Namesto 15 odstotkov, kot velja letos, bo torej treba od prejetih najemnin plačati davek v višini 25 odstotkov, ostaja pa pri desetih odstotkih višina priznanih normiranih stroškov. 

Za zdaj brez večjih sprememb za samostojne podjetnike

Na finančnem ministrstvu razmišljajo tudi o korenitih spremembah davčne obravnave dohodkov iz dejavnosti, a te bodo zahtevale več časa za pripravo in usklajevanje.

Za zdaj predlagajo samo poseg v pogoj za vstop oziroma obstoj v sistemu normiranih odhodkov, ki je vezan na socialno zavarovanje zavezanca ali pri njem zaposlene osebe.

Ta bo morala biti v zavarovanje nepretrgoma vključena devet in ne več pet mesecev.

Kdo bo imel največ od sprememb?

Zaposleni z minimalno plačo bodo po izračunih prihodnje leto prejeli 316 evrov letno več kot letos, če sprememb ne bi bilo, pa bi se jim letni prihodki zvišali za 157 evrov.

Tisti z višjimi plačami bodo prejeli manj, kot bi v primeru ohranitve veljavnega zakona, a več kot po letošnji ureditvi - zaposleni s povprečno plačo 130 evrov letno več, zaposleni s plačo v višini dveh povprečnih plač pa 165 evrov letno več.

Oster odziv iz opozicije

Do predloga se je kritično odzval predsednik NSi Matej Tonin. Prepričan je, da takšni predlogi ne bodo prispevali k večji blaginji v državi. 

"Prihaja znižanje plač za vse kljub vse višjim življenjskim stroškom, dodatna obdavčitev nepremičnin," je zapisal na družbenem omrežju Twitter. 

Dodal je, da višji davki na najemnine prinašajo še manj uradnega oddajanja v najem in več sive ekonomije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord