Uredništvo | 23. 2. 2024, 08:01

V čevljih najemodajalcev: se oddajanje 'na črno' res bolj izplača?

Tina Kosec/Bobo

Višina obdavčitve najemnin se je v zadnjih treh letih kar trikrat spremenila. So najemodajalci zato upravičeno zmedeni in grozijo z oddajanjem na črno?

Na področju obdavčitve najemnin je v zadnjih letih prišlo do kar nekaj sprememb. Do konca leta 2021 je veljala obdavčitev najemnin po 27,5-odstotni stopnji, v davčno osnovo pa se je štelo 85 % prihodkov.

Vlada Janeza Janše je nato vpeljala obdavčitev najemnin po 15-odstotni stopnji, v osnovo pa se je vštevalo 90 % prihodkov.

Toda vlada Roberta Goloba je prinesla novo povišanje: te dni najemodajalci oddajajo napoved za odmero dohodnine od lanskega dohodka iz oddajanja premoženja v najem, v kateri je že upoštevana nova, 25-odstotna obdavčitev najemnin, davčna osnova je še vedno 90 % prihodkov.

Nekateri najemodajalci zaradi ponovnega zvišanja obdavčitve tožijo, da država zanje nima posluha in da jim zato ne preostane skoraj nič drugega kot oddajanje na črno ali pa višanje najemnin, poroča Žurnal24.

Pestra debata o tem se je vnela tudi v Facebook skupini Nepremičnine od ust do ust, kjer se najemodajalci ne pritožujejo le zaradi višjih davkov, temveč ker imajo na splošno občutek, da kot lastniki nepremičnine nimajo dovolj pravic in zaščite v primeru neposlušnih najemnikov.

"Žalostno je, da si enako brez vsake pravne zaščite, pa če imaš prijavljeno ali pa če oddajaš na črno. Mi smo se hudo opekli in kljub temu da smo imeli pogodbo, nismo imeli nobenih pravic, ko najemnik ni hotel ven. Žalostno! Ko ga je tast mahnil, smo pa še kazen plačali. Sliši se komično, ampak ni bilo fajn.

Se ti pa res zdi za malo, da narediš vse po črki zakona, plačuješ davek, potem pa nimaš niti pravne, niti policijske zaščite. Policaj nas je celo povabil na stran in nam dajal nasvete, kako naj vlomimo v lastno stanovanje in ga "zasedemo". Ne vem, če je to odraz pravne države, a se mi zdi, da v Sloveniji že v osnovi nič ne štima, prav nič ni urejeno, kot bi moralo biti," je zapisala neka najemodajalka.

Bi bila nižja obdavčitev res optimalna?

Toda če pustimo tovrstne primere ob strani: drži, da so ob nižji obdavčitvi najemodajalci res bolj disciplinirani glede oddajanja 'po reglcih', hkrati pa najemnin ne višajo po nepotrebnem? Niti ne. 

Vlada Janeza Janše, ki je obdavčitev znižala na 15 odstotkov, je znižanje utemeljevala z argumenti, da nižja obdavčitev pomeni nižje najemnine, manj oddajanja na črno in manj nerealnih prijav višin najemnin.

Vendar pa se je v praksi izkazalo, da nižja obdavčitev nima navedenih učinkov. Da najemnin zaradi nižjih davkov ne bodo znižali, so priznali tudi nekateri najemodajalci, piše Žurnal24.

"Na Hrvaškem je davek 10 %, pa še vedno večina ljudi oddaja na črno. Ljudje bodo vedno našli način, da ne plačujejo, po drugi strani pa se bodo pritoževali, da država nima denarja za nič," je svoje mnenje, malo drugačno od mnenja večine najemodajalcev, prispevala še ena od udeleženk zgoraj omenjene Facebook debate.

Morda vas zanima tudi:

Tudi nekateri nepremičninski posredniki so za Žurnal24 potrdili, da višina obdavčitve v resnici nima velikega vpliva na stanje na nepremičninskem trgu. Še vedno sta ključna ponudba in povpraševanje.

"Nihče ne bo zaradi nižjega davka prijavil realne cene najemnine, če je do zdaj v pogodbi navajal nižjo od iztržene," so o tem, da bi bili najemodajalci zaradi nižjih davkov bolj pošteni, na primer povedali v agenciji Mesto nepremičnin.

Sploh obstaja rešitev? Marko Novak iz Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI pravi, da je treba vzpostaviti centralni portal evidence najemnih stanovanj ter uvesti minimalno priznano najemnino po posameznih območjih, ki bi služila kot podlaga za obračun davka, če bi bila z najemno pogodbo določena nižja najemnina.

Uskladiti bi morali tudi baze podatkov o najemnih stanovanjih z bazo podatkov o začasnih in stalnih prebivališčih. Na tak način bi onemogočili prijavo bivališča tretjim osebam, če bivališče ni v bazi podatkov najemnih stanovanjskih nepremičnin.

Na tak način, še piše Žurnal24, bi bistveno povečali davčne prilive, obenem pa bi sčasoma disciplinirali tiste, ki ne prijavljajo realno zaračunane najemnine oziroma najemnin sploh ne prijavljajo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol