7. 4. 2022, 13:28

Čakalne vrste v zdravstvu: Pacienti na obravnavo čakajo LETA predolgo

Profimedia

Na ortopedski pregled trenutno čaka dobrih 16.000 bolnikov. Najdaljša čakalna vrsta je na ljubljanski kliniki. Kje je rešitev?

Predstojnik ljubljanske ortopedske klinike Miha Vodičar vidi rešitev dolgih čakalnih vrst v novi ortopedski kliniki.

Za Radio Slovenija je o trenutnih razmerah povedal še: "Na kirurgiji hrbtenice sva trenutno na ortopedski kliniki samo dva specialista in sva tudi zato bolj obremenjena, ker so kolegi z leti odšli iz javnega zdravstva."

Na kliniki dela 20 ortopedov, pet se jih bo v kratkem upokojilo, starejši izvajajo manj fizično naporne posege.

Krivda tudi na strani pacientov?

Na ljubljanski ortopediji so specialisti kljub dolgim čakalnim vrstam – za poseg je treba čakati tri, celo štiri leta – zelo različno obremenjeni. Vodičar pravi, da so razlog za te razlike želje pacientov: "Tisti, ki jih pacienti bolj iščejo, imajo več pacientov v čakalni vrsti, zato posledično tudi več operirajo." Ker ima veliko specialistov v ortopediji poleg zaposlitve v javnih zdravstvenih ustanovah še zasebne ambulante, se mnogi pacienti odločijo celo za samoplačniško zdravljenje. Z ortopedijo se v državi ukvarja 46 zasebnikov, od tega 23 samoplačniško.

Na leto največ 4000 ortopedskih operacij

Takšen je limit za kakovosten in varen poseg. Od štirih operacijskih dvoran je ena neizkoriščena. Pet ortopedov je med epidemijo zapustilo kliniko, odšlo je tudi veliko negovalnega osebja, preostale so bili primorani prerazporediti, a naj bi se do maja letos vrnili na stara delovna mesta. Kljub temu pa to še ne pomeni znatno hitrejšega krajšanja čakalnih vrst, saj je revizija iz leta 2019 pokazala, "da znotraj te infrastrukture v štirih operacijskih dvoranah ne zmorejo zagotavljati vzdržnih čakalnih dob za paciente, in na to je treba apelirati," navaja NIJZ.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol