R. K. | 29. 11. 2022, 13:05

Policija razkrila pretresljive podrobnosti o preiskavi kriminalcev, ki so izkoriščali stisko ljudi

PU Ljubljana

Čeprav o konkretnih osebah niso želeli govoriti, vse kaže, da je v obsežno preiskavo vpletena zloglasna sekta 'hepi, hepi'.

Kriminalisti so na novinarski konferenci sporočili več podrobnosti glede dlje časa trajajoče preiskave s področja gospodarskega kriminala, v kateri so že leta 2018 prišli na sled kriminalni združbi, ki je posameznikom, ki niso bili kreditno sposobni, z goljufivim ravnanjem omogočala najem bančnega posojila.

Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Mitja Bartolme je v izjavi za medije pojasnil, da so med preiskavo ugotovili, da so člani te kriminalne službe delovali znotraj širše kriminalne združbe, ki je posameznike pod pretvezo novačila za lažna vlaganja. Čeprav policisti o konkretnih osebah niso želeli govoriti, vse kaže, da je v preiskavo vpletena zloglasna sekta 'hepi hepi'.

Policisti so leta 2018 preiskovali 37 fizičnih in pravnih oseb, na Specializirano državno tožilstvo pa vložili 11 kazenskih ovadb zaradi 23 kaznivih dejanj nedovoljenega prejemanja daril, 23 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril ter 15 ovadb zaradi goljufij, ki so povezane z neplačevanjem kreditov. Ugotovljena skupna premoženjska škoda je znašala več kot 2,5 milijona evrov.

PU Ljubljana

Policisti so po zaključku preiskovali naprej

Kljub temu, da je večji del preiskave iz 2018 že zaključen in so postopki na sodišču že v teku, so policisti s preiskavo nadaljevali in prišli na sled širši kriminalni združbi, ki je posameznike novačila na raznih delavnicah, običajno povezanimi z numerologijo, osebnostno rastjo in podobnim. Člani kriminalne združbe so oškodovance prepričevali, da jim sredstva, ki so jih pridobili z najemom bančnega posojila, pa tudi ostalo svoje premoženje, izročijo.

V nadaljevanju so preiskovali še dodatnih 23 kaznivih dejanj goljufij, povezanih z izročanjem finančnih sredstev tretji osebi. Leta 2020 pa izvedli še tri hišne preiskave in preiskavo vozila, ob tem pa eno osebo pridržali. Zanjo je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Iščejo ranljive ljudi s težkimi okoliščinami

Ko je povedal Bartolme, je do zdaj 14 preiskav že zaključenih, 9 preiskav pa še vedno poteka. Skupna premoženjska škoda teh 23 prijavljenih goljufij je znašala pol milijona evrov.

Daniel Novakovič/STA

Pojasnil je, da so osumljenci delovali tako, da so jim oškodovanci finančna sredstva izročali v zameno za osebnostno in poslovno rast, nato pa so jih prepričevali še, naj vložijo v lažne posle. 

Člani združbe iščejo ranljive ljudi, ki imajo težke življenjske okoliščine. Nanje pa nato z obljubami, manipuliranjem in različnimi psihološkimi pristopi izvajajo pritisk.

Vodilnih oseb v združbi po njegovih besedah ni zmotilo niti dejstvo, da so že tekli kazenski postopki proti eni od oseb, ki se je ukvarjala z isto dejavnostjo, niti takratno obsežno medijsko poročanje o preiskavi. Za kaznivi dejanji nedovoljenega sprejemanja oziroma dajanja daril storilcem grozi od šest mesecev do štiri leta zapora. Za kaznivo dejanje goljufije pa jim v tem primeru grozi med enim in osmimi leti zaporne kazni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol