N. Vo. | 4. 4. 2024, 22:00

Velik korak pri zdravljenju raka prostate: v UKC izvedli prvo zdravljenje z novim zdravilom

Facebook/UKC Ljubljana

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) so zaznamovali prelomnico v zdravljenju raka prostate v Sloveniji.

Klinika za nuklearno medicino (KNM) je pretekli teden uspešno izvedla prvo ciljano radionuklidno zdravljenje z radioaktivnim zdravilom [177Lu]Lu-PSMA I&T. Ta pomembna inovacija predstavlja velik napredek v boju proti eni izmed najpogostejših oblik raka med moškimi.

Radionuklidno zdravljenje je napredna oblika terapije, ki omogoča ciljano uničenje rakavih celic z minimalnim vplivom na zdravo tkivo. Zdravilo [177Lu]Lu-PSMA I&T deluje tako, da se veže na prostatični specifični membranski antigen (PSMA), ki je pretežno prisoten na površini rakavih celic prostate. Ta selektivna vezava omogoča usmerjeno dostavo radioaktivnega lutezija (177Lu) do rakavih celic, kjer se sprošča sevalna energija, ki jih uničuje.

Dve bolnika z metastatskim rakom prostate, odpornim na kastracijo, sta že prejela to inovativno terapijo. Metastatski rak prostate, odporen na kastracijo, je napredovala oblika bolezni, pri kateri rak napreduje kljub zmanjšanju testosterona, kar tradicionalno otežuje zdravljenje. Uvedba ciljanega radionuklidnega zdravljenja tako ponuja novo upanje za bolnike, pri katerih so druge oblike terapije bile neuspešne ali omejene.

Razvoj in izdelava radioaktivnega zdravila sta plod večmesečnih prizadevanj visoko usposobljenih sodelavcev Radiofarmacevtske lekarne KNM. Njihova strokovnost in predanost sta omogočili, da je Slovenija postala ena izmed redkih držav, ki lahko svojim bolnikom ponudi to napredno obliko zdravljenja raka prostate.

To zgodovinsko dejanje ne predstavlja le pomembnega dosežka za Univerzitetni klinični center Ljubljana in Kliniko za nuklearno medicino, ampak tudi velik korak naprej za slovensko zdravstvo in zdravljenje raka na splošno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol