11. 8. 2023, 09:11 | Vir: STA

Robert Golob pozval Slovence: ne hodite na morje, dan solidarnosti je namenjen ...

Žiga Živulović j.r./Bobo

"Namen dneva solidarnosti ni, da ustavimo državo," je dejal.

Slovenijo so prejšnji teden zajele poplave, ki so prizadele veliko državljanov. Mnogi so ostali brez domov in vsega svojega imetja.

Številni Slovenci zadnje dni preživljajo tako, da čistijo uničene domove in objekte po državi – ne le tisti, ki so bili oškodovani, pomaga veliko prostovoljcev. 

Pomaga pa tudi vlada. Ta je namenila 520 milijonov evrov za odpravljanje škode in pomoč prizadetim v poplavah, ki so prejšnji teden zajele Slovenijo.

Dan solidarnosti

Premier Robert Golob je odločil, da bo v ponedeljek – 14. avgusta – dela prost dan, ki bo namenjen pomoči prizadetim v poplavah. Dan solidarnosti, kot ga je poimenoval Golob, pa je marsikje naletel na kritike

Premier Robert Golob se je v večernih informativnih oddajah na Televiziji Slovenija in POP TV odzval na nekatere kritike glede določitve ponedeljkovega dneva solidarnosti. Obljubil je, da bodo danes znana podrobnejša navodila, zaposleni v kritičnih infrastrukturah pa že vedo, da bodo delali, je dejal. Namen dneva ni, da ustavimo državo, pravi.

Solidarnost Slovencev

Golob je sicer dejal, da je solidarnost, ki smo ji priča, neverjetna: "Te dni vidimo na eni strani grozo prizadetih, na drugi strani pa iskrice v očeh, ko se sproži solidarnost. In ta solidarnost je neverjetna. Slovenci smo res en poseben narod: ko je najhuje, stopimo skupaj. Ne samo na terenu, vsak pomaga tako, kot najbolje zna. Ne bom skrival: ponosen sem, da sem Slovenec."

Igor Kupljenik/Bobo

Razkril je, da se je prek aplikacije Poplave 2023 do danes nabralo že sto stanovanj in hiš, ki so jih ljudje pripravljeni začasno prepustiti tistim, ki so ostali brez vsega.

Golob vztraja, da je razglasitev dneva solidarnosti, ki bo dela prost dan, pravilna odločitev, saj je po obisku prizadetih območij prepričan, da ljudje ta trenutek potrebujejo najprej "toplo besedo in roko pomoči, kot pa samo to, da bodo še več delali".

Tudi sam bo zato ta dan na terenu, najverjetneje v Komendi.

Medtem pa je za uresničitev predloga dodatnega delovnega dne, plačilo za katerega bi namenili za pomoč po ujmi, še čas. "Mogoče, da bomo prvi delovni dan za solidarnost imeli že v roku enega meseca, časa imamo dovolj, te dni lahko delamo, kolikokrat hočemo, dokler hočemo in verjamem, da bo takrat podpora vseh ekonomistov enako močna, kot je danes, ampak ta ponedeljek je namenjen sočloveku," je dejal Golob.

Kritike: zmeda v zdravstvu

Na nekatere kritike o tem, da so najprej napovedali prosti dan, zaradi česar so nekatere bolnišnice začele odpovedovati preglede in posege, zdaj pa bodo delale, je Golob, ki opravlja tudi funkcijo zdravstvenega ministra, dejal, da so ravnale tako, še preden je bil zakon sploh sprejet, v veljavo pa stopi šele v petek, in da jim nihče ni dal takih navodil. Vlada je začela o zakonu komunicirati s službami po njegovem sprejetju.

"Danes že vsi vedo, od vrtcev, bank, zavarovalnic, kritične infrastrukture, tovornega prometa in tudi zdravstvene in socialne mreže, da namen dneva solidarnosti ni, da ustavimo državo, še manj, da pošljemo vse ljudi na morje. Tisti del države, ki je namenjen sociali in zdravstveni negi, seveda mora funkcionirati, saj to je del solidarnosti," je med drugim dejal.

Pomoč Evropske unije

Ko gre za škodo, ki jo je povzročila ujma, je med drugim napovedal, da bodo vzpostavili strukturo, ki se bo na dolgi rok spopadla s to katastrofo, verjetno bodo šli v smeri tehnične pisarne. Občinske komisije bodo morale ob pomoči države preliminarne ocene škode oblikovati čim prej, potem pa se bo treba čim prej spopasti tudi s formularji za črpanje evropske pomoči.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Po ponudbi evropske komisije, da oblikujejo skupne ekipe Bruslja in Ljubljane za pripravo vlog, ki bi šle čim hitreje skozi evropsko proceduro, sta bila imenovana nosilca teh ekip in že začela delo. Na slovenski strani bo to državni sekretar za evropske zadeve v kabinetu premierja Igor Mally, je povedal Golob.

Obljubil montažne objekte za prizadete v poplavah

Glede pomoči ljudem je Golob med drugim znova zagotovil čim hitrejšo gradnjo montažnih objektov na zemljiščih, ki jih bodo komunalno opremljena ponudile občine. "Če bo treba, bomo spremenili pravila in preskočili ta del," je odvrnil glede dolgih postopkov za pridobivanje gradbenih dovoljenj.

Po njegovih besedah so proizvajalci montažnih objektov sposobni postaviti po sto hiš na mesec. Poenostaviti in skrajšati želijo tudi postopke za pridobivanje delavcev iz tujine, saj bo primanjkovalo gradbenih delavcev, inštalaterjev in še koga.

Sicer pa nove pomoči napoveduje v naslednjem interventnem zakonu, ki bo pripravljen v nekaj tednih, opoziciji pa bi ga lahko predstavili že prihodnji petek. V nadaljevanju razmišljajo o moratoriju na plačilo kreditov in o oprostitvi plačila DDV za gasilsko opremo. Pogovorili se bodo tudi z zavarovalnicami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol