J. B. | 16. 10. 2022, 06:00

Saj je okusno in kako jih obožujemo! Toda ... to so živila, zaradi katerih naš planet najbolj trpi

Profimedia/fotomontaža

Brez nje ne moremo, okrog nje se vrtijo naša življenja, a se kljub temu do hrane obnašamo sila pokroviteljsko in vse prevečkrat z njo delamo kot svinja z mehom. In kar je najhuje - zaradi nekaterih naših najljubših živil močno trpi tudi planet, na katerem živimo.

Imamo jih radi, ker so okusna. Obožujemo jih, ker so priročna. In najdemo jih v številnih hladilnikih, ker so dan danes povsod dosegljiva. Toda hkrati so to tudi živila, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov sodijo med najbolj kontroverzna na svetu in za planet, na katerem živimo, najbolj pogubna. Izbor vas bo zagotovo presenetil, toda ko boste prebrali, zakaj so jih strokovnjaki uvrstili na ta seznam, se boste bržčas zamislili in naslednjič dvakrat premislili, preden se bodo vnovič znašla v vašem nakupovalnem vozičku.

Zaradi avokada krčenje gozdov v Južni Ameriki

Časnik The Guardian je pred časom seznam najbolj kontroverznih živil začel z, verjeli ali ne, avokadom. Rekli boste: "Kaj pa je storil tako slabega ta simpatični, okusni in vsestranski sadež?" No, pa saj ni kriv avokado, krivi so ljudje, ki ga pridelujejo. Zaradi velikega povpraševanja po avokadu se posredno krčijo gozdovi v Južni Ameriki. V Čilu so zaradi pomanjkanje vode kmetje v želji po uspešnem gojenju avokada začeli celo "krasti" vodo iz rek, zaradi česar so slednje utrpele hude posledice.

Profimedia

Med deset najbolj kontroverznih živil strokovnjaki uvrščajo tudi solato v vrečkah. Ampak so priročne, kajne? Odpreš vrečko, včasih solate še oprati ni treba, začiniš vsebino in - dober tek! Toda verjeli ali ne, v Veliki Britaniji je raziskava razkrila, da ljudje kar 40 odstotkov kupljene solate v vrečkah vržejo v smeti. O tem, kako zelo plastika onesnažuje planet, na katerem živimo, pa tako ali tako ne rabimo poudarjati.

Posekali že več kot polovico tropskega gozda

V zadnjem desetletju smo tudi Slovenci postali nori na "goveje stejke" in goveje burgerje. Poleti ne mine piknik, na katerem na žaru ne bi bil vsaj en kos govejega mesa. Toda ... Toda po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo so goveda živalska vrsta, ki je odgovorna za največ emisij med vsemi. Seveda pa je marsikaj odvisno od vzreje. Zato tudi nasvet, ki je več kot na mestu - če že kupujete goveje meso, se odločite za meso krav, ki so bile vzrejene organsko in na travi.

Za izdelavo dveh govejih hamburgerjev potrebujemo toliko vode, kot jo porabimo za dva meseca tuširanja.

Mmm, kako je zadišalo iz pečice. Pred 10 minutami ste tja postavili zamrznjene francoske rogljičke, zdaj že hrustljajo v vaših ustih. In življenje bo postalo še lepše, ko boste na naslednjega namazali tudi nekaj čokoladnega namaza. Vse lepo in prav, toda zamrznjeni francoski rogljički in čokoladni namazi sodijo med tiste izdelke, v katerih je največ palmovega olja.

Profimedia

Pridobivanje le-tega pa je velik okoljevarstveni problem, saj na račun nasadov oljne palme krčijo gozdove in ogrožajo številne živalske vrste. Največja proizvajalca palmovega olja Indonezija in Malezija sta za nasade oljnih palm posekali že več kot polovico tropskega gozda in na rob izumrtja potisnili številne rastlinske in živalske vrste. Med drugim sumatranskega orangutana in sumatranskega tigra. Palmovo olje se lahko najde tudi v picah, paštetah, topljenih sirih, juhah iz vrečke, kosmičih ...

Sok, zaradi katerega ljudje postajajo sužnji

Ste žejni? Bi ob tem v telo radi spravili vsaj nekaj vitaminov. Rešitev je preprosta: popijte kozarec pomarančnega soka. Toda ali ste vedeli, da so v povprečju na svetovni ravni kar trije od petih pomarančnih sokov iz Brazilije? Na prvi pogled s tem seveda ni nič narobe, toda v Braziliji je s proizvodnjo pomarančnega dela močno povezano izkoriščanje sezonskih delavcev. Številni takšni delavci so dejansko postali sužnji, v Braziliji so v preteklih letih iz primeža izkoriščevalskih delodajalcev rešili več kot 20.000 nesrečnežev.

Profimedia

Ena riba na dan odžene zdravnika stran. Ste že slišal nekaj takšnega, kajne? In seveda so ribe vsekakor zdrave za ljudi. Toda kaj, ko z ljudje z vzgojo določenih najbolj priljubljenih vrst rib močno onesnažujejo okolje. Zmagovalec v tej rubriki med vladarji morskih globin je gojeni losos, zaradi katerega ljudje v vode zlijejo nešteto litrov antibiotikov in kemikalij.

Ogromno vode za sadje z drugega konca sveta

Tudi sadje je super! Zdravo, okusno, slastno. A tudi največji porabnik vode in pesticidov v industriji. Za kilogram breskev je potrebnih kar 1200 litrov vode. Za kilogram banan gre 800 litrov vode. Za kilogram datljev kar 3000 litrov vode! Domača jabolka medtem potrebuje zelo malo vsega, da pridejo do vašega doma ...

Profimedia

Naslednjič, ko boste odšli po nakupih v trgovino, torej pamet v roke. Goveji zrezek si privoščite le sam in tja. Občasno naj bodo na vašem krožniku najbolj ogrožene ribje vrste. Namesto tropskega sadja z drugega konca sveta si raje privoščite doma vzgojene pridelke. Tudi ko kupujete pijačo, si zapomnite: steklenica bi morala imeti vedno prednost pred plastenko.

Pa dober tek. In na zdravje!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord