A. B. | 1. 12. 2022, 22:27

Slovenija bo dobila novo, prav posebno radijsko postajo: razveseljevala bo predvsem otroke

Profimedia

Njegovi ustvarjalci so povedali, da gre za radio nacionalnega pomena, čeprav bo pomagal le ozkemu krogu ljudi. 

Na pediatriči kliniki v Ljubljani pripravljajo novo radijsko postajo, bolnišnični radio. Ta se bo v Sloveniji v tovrstni obliki pojavil kot prvi, moderirali ga bodo sodelavci Radia 1. Čeprav mu bo lahko prisluhnilo le nekaj sto ljudi, bo dneve polepšal mnogim navihanim bolnikom. 

Interni bolnišnični radio s toplim namenom 

Bolnišnični radio bo namenjen le bolnikom v pediatričnem delu bolnice. Mirko Štular, direktor Radia Slovenija, je za 24ur pojasnil, da ga ustvarjajo kot pripomoček, ki bo otrokom pomagal prebroditi težke trenutke.

Prisluhnili bodo lahko raznovrstnim vsebinam. Štular je dodal, da se "Ukvarja s postopki, ki si jih deležni pri vstopu v bolnišnico."

Zdravniki poudarjajo, da bo tovrstno poslušanje zanje učinkovito na vseh razvojnih stopnjah predvsem pa, da se otroci v bolnišnici nikoli ne bodo počutili same. 

Profimedia

Med epidemijo nastal spletni radijski kanal Z

"Na programih Radia Slovenija že desetletja nastaja veliko vsebin, namenjenih malčkom, otrokom in mladostnikom. Pripravljamo izobraževalni program, pomembne so glasbena produkcija, radijske igre za otroke, 55 let že vsak večer nastaja pravljica Lahko noč, otroci!, že več let smo z literarnimi in podobnimi oddajami v pomoč maturantom," so na Radiu Slovenija pojasnjevali v času epidemije, ko je pod njihovo taktirko nastal spletni kanal Radio Z. Prvi, ki je izrazil pobudo za vzpostavitev tovrstnega radia, je bil zdravnik nevropediater Igor M. Ravnik, in sicer že v predpandemskem času. "Zanimalo nas je vprašanje, kako na kognitivni, čustveni in osebnostni razvoj vplivajo dražljaji, ki jih prevaja slušna pot (zvok, glas, beseda, glasba)," pojasnjujejo na rtvslo.si. 

Na Radiu Z lahko malčki, otroci in mladostniki prisluhnejo vsebinam, ki so po posvetu z zdravstvenimi strokovnjaki tiste, ki pripomorejo k lajšanju okoliščin zdravljenja. 

"Bivanje v bolnišnici za otroka in njegove starše lahko predstavlja precejšen stres, k čemur pripomorejo iztrganost iz domačega okolja, slabo počutje v zvezi z boleznijo ter negotovost glede poteka in izida zdravljenja. Tega se na Pediatrični kliniki zelo dobro zavedamo, zato poskušamo ponujati bolnim otrokom in njihovim staršem vso podporo in biti do njih karseda razumevajoči. Omenjena prizadevanja nam je otežila epidemija koronavirusne bolezni, saj se je družbeno in družabno življenje ustavilo, vsi v bolnišnici pa smo zaradi nošenja mask ostali prikrajšani za temeljna načela medčloveške nebesedne komunikacije. Nasmeški so ostali le še v očeh," je o utripu epidemije leta 2020 pojasnjeval doc. dr. Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike v Ljubljani.

Profimedia

Prav zato so skupaj z Radiem 1 ustvarili radijsko postajo. "Njegova prisotnost bogati, popestri in olajša vsakdan bolnih otrok in njihovih staršev, nenazadnje pa tudi zaposlenih na Pediatrični kliniki," je zaključil Pokorn. Spletni kanal Radio Z je dostopen v aplikaciji RTV 4D in ga je mogoče spremljati brez zahtevnih tehničnih prilagoditev ali dodatne opreme.


Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol