15. 3. 2024, 12:11 | Vir: STA

130 krajanov slovenske občine ostro protestira: zahtevajo, da se takoj zapre ...

Facebook/občina Slovenske Konjice

Da na zboru ni bilo predstavnikov podjetja, se jim zdi podcenjujoče do krajanov.

Na pobudo civilne iniciative za zaprtje kamnoloma pod Konjiško goro je Občina Slovenske Konjice v četrtek sklicala zbor krajanov, na katerem so ti izrazili jasno nasprotovanje nadaljnjemu delovanju kamnoloma. Upravljavec kamnoloma, podjetje Kongrad, se je sicer v koncesijski pogodbi zavezalo, da bo do leta 2021 območje saniralo in zaprlo.

Nadaljnjim aktivnostim kamnoloma nasprotujejo zlasti bližnji stanovalci. Kamnolom tri leta po dogovorjenem roku ni saniran, zato so na zboru krajanov znova nasprotovali predlogu odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za sanacijo, ki po njihovem ne zagotavlja takojšnjega zaprtja, pač pa njegovo obratovanje celo podaljšuje za naslednjih 18 let.

Kot je povedal vodja civilne iniciative Tadej Slapnik, je 130 krajanov, ki se je udeležilo zbora, soglasno zahtevalo takojšnje zaprtje in sanacijo, ob tem pa so od pristojne inšpektorice, ki je pred časom opravila nadzor, prejeli odgovor, iz katerega gre po njegovem sklepati, da podjetje nima več koncesije in da so bile vse njegove pritožbe zavrnjene. Od inšpektorata zato zdaj pričakujejo, da bo ukrepal v smeri takojšnje izvršitve sklepov o sanaciji.

"To pomeni takojšnje končanje aktivnosti v kamnolomu, zavarovanje območja, da ne bo nevarno za ljudi, in umik vseh strojev," je dejal Slapnik in dodal, da so občinski svet pozvali k umiku OPPN oziroma njegovi zavrnitvi. So pa bili na zboru krajanov po njegovih besedah prijetno presenečeni nad opredelitvijo predsednika krajevne skupnosti in župana, ki sta jim prisluhnila in sta se zavezala, da bosta njihove zahteve skušala čim prej uresničiti na občinskem svetu. Predstavnikov Kongrada na zboru ni bilo, kar je po Slapnikovih besedah podcenjujoče do krajanov.

Stališče krajevne skupnosti po besedah predsednika Staneta Frima ostaja nespremenjeno, saj so že januarja podali negativno mnenje k predlogu OPPN. Sprejem bi pomenil nadaljnje neomejeno izkoriščanje kamnoloma, menijo. Vodstvo Kongrada je medtem po njegovih besedah njihove pripombe ignoriralo in vztraja pri svojem, zato upa, da bo občinski svet dokument zavrnil oziroma, da do obravnave tako neusklajenega odloka sploh ne bo prišlo.

Kot je povedal konjiški župan Darko Ratajc, so bili v zadnjem času seznanjeni z nekaterimi novimi dejstvi, zlasti ugotovitvami inšpektorata za rudarstvo, ki je odločil, da podjetje kamnolom koristi nezakonito, saj sta koncesija in rudarsko dovoljenje potekla. "Počakali bomo, da se javna razprava zaključi, nato pa bomo počakali odločbo inšpektorice. V lokalni politiki se bomo potem morali dogovoriti, kako postopek na nek način zaključiti. Nesporno je prišlo do kršitev, ljudje pa nadaljnjemu delovanju nasprotujejo," je dejal župan in dodal, da bo v skladu z zakonodajo sanacijo kamnoloma treba izvršiti.

Sam ves čas zagovarja stališče, da se je krajevna skupnost glede te problematike opredelila, stališče krajanov zagovarja tudi sam. Kongrad je zato ves čas postopka opozarjal in usmerjal, naj spoštuje voljo ljudi, a pozitivnega odziva ni bilo, zato se lahko zgodi, da bo kamnolom dejansko zaprt.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol