L. PA. | 12. 12. 2023, 06:00

V Sloveniji več kot 40 odstotkov nepremičnin v lasti upokojencev, je rešitev rentni odkup?

Žiga Živulovič jr./ Bobo

Starejši stanovanja težko vzdržujejo, mlajši pa na ta račun ostajajo brez njih. Kaj storiti?

V Sloveniji večina ljudi živi v lastniških stanovanjih, 92 odstotkov jih je v lasti fizičnih oseb. Med njimi je vse več starejših, saj se slovenska družba stara: po podatkih urbanističnega inštituta, poroča Forbes Slovenija, je kar 43 odstotkov vseh nepremičnin v lasti upokojencev.

Starejši, ki v nepremičninah pogosto živijo sami, jih zaradi vse slabšega zdravja in nižjih dohodkov vse težje vzdržujejo, mlajši pa na ta račun ostajajo brez njih. Po drugi strani se starejši ne želijo seliti, saj so na svoje nepremičnine navezani.

Kaj storiti? Bi bila lahko namesto prisilne selitve v manjše stanovanje, oskrbovano stanovanje ali dom rešitev rentna prodaja stanovanja, kar pomeni, da se nepremičnina proda po nižji ceni, a jo starejši nato lahko uporabljajo do smrti? To bi pomagalo pri njihovem finančnem stanju, mlajšim kupcem pa zagotovilo nepremičnino v prihodnosti.

Pogoj? Osebna (dosmrtna) služnost

Kako je to videti v praksi in koliko takšnih primerov je v Sloveniji? Po poročanju Forbes Slovenija se v Ljubljani ta hip prodajata dve stanovanji, pri katerih bi lahko dejali, da gre za rentno prodajo.

V enem primeru starejši občan prodaja stanovanje, kjer bi po prodaji obdržal osebno dosmrtno služnost. Ob tem pa bi plačeval najemnino in stroške. Dvosobno stanovanje je v središču prestolnice, cena za 60 kvadratnih metrov pa znaša 270.000 evrov.

V drugem pa lastnik postavlja pogoj, da po prodaji še 15 let ostane v stanovanju, kar bi se v zemljiško knjigo vpisalo kot osebna služnost. Zaradi tega se prodajna cena zniža za 100.000 evrov in znaša 230.000 evrov.

Takšni nakupi torej pridejo v poštev predvsem za tiste, ki kupujejo stanovanja kot investicijo. Vendar so v različnih slovenskih nepremičninskih agencijah za Forbes Slovenija kljub temu povedali, da zanimanja za tovrstne nakupe ni veliko. "Takšno nepremičnino je težje prodati," so na primer dejali v agenciji Restat, ki trži stanovanje, v katerem želi lastnik ostati še petnajst let.

Opozarjajo, da je pri takšnem primeru treba razumeti, da gre za investicijski nakup, prednost pa je, da z nakupom stanovanja pravzaprav dobite tudi najemnika, ki je že preverjen in skrbi za stanovanje, kot da je njegovo.

Obstajajo pa tudi obratni primeri: investitorji, ki iščejo stanovanja, ki bi jih lahko odkupili in prodajalcu oddali v dolgoročni najem, tako da prodajalec postane najemnik stanovanja, ki ga je prej imel v lasti, je za Forbes Slovenija povedal nepremičninski posrednik pri Metropola IN Roman Prskalo.

V takšnih primerih pa se sklene dolgoročna najemna pogodba za daljše obdobje (deset ali petnajst let) brez možnosti odpovedi najemnega razmerja najemodajalca ali pa najemna pogodba za nedoločen čas. Običajno se sklene osebna služnost.

"V času trajanja osebne služnosti imetnika bremenijo vsi stroški nepremičnine, tudi stvarna bremena in javne dajatve. Osebna služnost preneha, ko poteče obdobje, za katero je bila sklenjena pogodba. Lahko tudi z odpovedjo imetnika služnosti ali pa z njegovo smrtjo," je razložil Prskalo. Lastniki nepremičnin tako prejmejo dodatna sredstva, ki jim, sploh če gre za upokojence z nizko pokojnino, izboljšajo kakovost življenja.

Nekateri investitorji iščejo stanovanja, ki bi jih lahko odkupili in prodajalcu oddali v dolgoročni najem, tako da prodajalec postane najemnik stanovanja, ki ga je prej imel v lasti.

Nekateri investitorji iščejo stanovanja, ki bi jih lahko odkupili in prodajalcu oddali v dolgoročni najem, tako da prodajalec postane najemnik stanovanja, ki ga je prej imel v lasti.

Bobo

O ideji razmišljali tudi občinski stanovanjski skladi

Z idejo, da bi stanovanje od starejših odkupovali in jim nato omogočili nadaljnje življenje v njih, so se že poigravali tudi občinski stanovanjski skladi. Ljubljanski stanovanjski sklad je to idejo prvič predstavil že leta 2004, razpis pa so potem ponovili vsako leto, z izjemo leta 2010, je za Forbes Slovenija pojasnil direktor Sašo Rink. V tem času so dobili 19 ponudb in kupili sedem stanovanj, večino od leta 2019 naprej.

V Novi Gorici in Mariboru so na tak način odkupili eno stanovanje, v Kranju pa zaenkrat ni večjega zanimanja. Ravno tako večjega zanimanja za takšno reševanje stanovanjskega problema niso zaznali na republiškem stanovanjskem skladu, kjer tovrstnih pozivov in predlogov niso prejeli.

Po poročanju Forbes Slovenija so presenečeni, da ni zanimanja za tovrstno obliko reševanja stanovanjskega problema kljub temu, da je namen tovrstnega odkupa izboljšanje položaja starostnikov, ki živijo sami in jim lastniško stanovanje predstavlja finančno breme.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord