A. B. | 26. 8. 2022, 07:00

Starši prvošolčkov, pozor: po zakonu lahko 1. september preživite s svojim otrokom! Poznamo način, kako si zagotovite ta dan

Profimedia

Prvi šolski dan je poseben dan, tako za šolarje kot njihove starše. Mnogi pa še zmeraj ne vedo le tega, da jim ta dan pripada, temveč kako ga lahko izkoristijo. 

Dan, ko otrok prvič prestopi prag osnovne šole, je poseben, zato si ga zaslužijo z njim doživeti tudi njihovi starši. A mnogi še ne vedo, da jim po Zakonu o delovnih razmerjih tak dogodek tudi pripada. 

Zakon namreč določa, da ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin. Pri navedenih osebnih okoliščinah se sicer upoštevajo tudi lastne poroke, hujše nesreče in izgube bližnjih. 

Profimedia

Prosti dan pripada vsem zaposlenim

Tako zaposlenim v javnem in zasebnem sektorju pripada dela prost dan, da lahko svoje otroke pospremijo v šolo. Pravica pripada obema staršema. 

Zaposleni morajo za uveljavljanje pravice delodajalcu predložiti ustrezno dokazilo, kot je potrdilo o vpisu v prvi razred, ta pa je delavcu dolžan omogočiti odsotnost z dela. 

Profimedia

V primeru koriščenja dopusta za spremstvo prvošolčka je odsotnost v trajanju enega dne minimalna pravica, ki jo določa zakon, na kar opozarjajo tudi na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije: "To je znotraj panožne ali podjetniške kolektivne pogodbe mogoče še nadgraditi, tako da delavkam in delavcem v posamezni panogi ali podjetju za ta primer lahko pripada tudi več dni dopusta," pojasnjujejo. 

Ob vstopu v šolo je še toliko pomembnejše, da otroci niso sami

"Vstop v šolo in prvi razred je prav gotovo velika in pomembna prelomnica v otrokovem življenju. Vsaka nova in neznana stvar je obremenjujoča že za nas odrasle, a prav tako tudi za otroke," je za naš portal pojasnila dolgoletna učiteljica prvega razreda na osnovni šoli Valentin Vodnik v Ljubljani Ines Šmarčan.

Pravi, da so pred pet oziroma šestletnika kar naenkrat postavljene nove zadolžitve, naloge, pravila, ki pa jih vedno ne zmore sam.

Profimedia

Kot učiteljica prve triade je prav tako pojasnila, da prestop šolskega praga pomeni tudi prvi korak k samostojnosti: "Otroku stojte ob strani, spodbujajte ga in mu dovolite, da sam oziroma sama naredi vse tisto, kar zmore," je pojasnila.

Več o tem, kako lahko starši pripravite prvošolčka na vstop v šolo, si lahko preberete v spodnjem intervjuju z učiteljico prvega razreda na osnovni šoli Valentin Vodnik v Ljubljani Ines Šmarčan.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol