Uredništvo | 13. 11. 2023, 15:05

Dobrodošli v Tehniškem muzeju Slovenije: razstava ob 70. obletnici prve samostojne razstave

Iko Krašovec

Tehniški muzej Slovenije je v Bistri pri Vrhniki odprl razstavo Dobrodošli v Tehniškem muzeju Slovenije, ki obeležuje 70. obletnico prve samostojne razstave v Bistri.

TMS, ključni nacionalni skrbnik tehniške dediščine, tokrat v ospredje ne postavlja muzejskih predmetov, temveč svoje obiskovalke in obiskovalce. Razstava, ki jo je omogočilo ministrstvo za kulturo, bo s predmeti, slikovnimi gradivi, medijskimi objavami in predstavitvami programov in delavnic obiskovalce popeljala po razburljivi zgodbi muzeja. Na razstavi so predstavljeni mejniki muzeja, ki si s številnimi zunanjimi sodelavci že več kot sedem desetletij prizadeva za najširšo popularizacijo tehniške dediščine.

Od leta 1977 do danes je muzej obiskalo več kot dva milijona ljudi, med njimi tudi več eminentnih osebnosti. Leta 1976 je muzej obiskala skrivnostna, nenajavljena obiskovalka: Jovanka Broz v spremstvu takratne slovenske politične elite, Ivana Mačka, Pepce Kardelj in generala Branka Mamule. Kot lovko jo je najbolj zanimala prenovljena lovska razstava. Obisk je bil zelo sproščen, na koncu ogleda so se obiskovalci vpisali tudi v knjigo vtisov.

Otvoritev razstave Izkrcanje na luni na Gospodarskem razstavišču.

Otvoritev razstave Izkrcanje na luni na Gospodarskem razstavišču.

Arhiv TMS

V sedmih desetletjih skoraj 400 razstav

Začetki posebnih programov za različne ciljne skupine segajo v sredino devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je muzej zaposlil prvega kustosa – pedagoga. Danes pa je TMS tako v strokovni javnosti kot med obiskovalci cenjen in priljubljen po bogatem in raznovrstnem pedagoško-andragoškem programu. 

Otroški program v okviru razstave Človek na Luni leta 2019 v TMS.

Otroški program v okviru razstave Človek na Luni leta 2019 v TMS.

Ursula Osojnik

Tehniški muzej Slovenije vse od ustanovitve leta 1951 skrbi za evidentiranje in zbiranje muzejskega gradiva, obenem pa neguje razstavno dejavnost, ki predstavlja vitalen del muzejskih dejavnosti in je tudi najpomembnejše orodje v komunikaciji z javnostmi. Leto po ustanovitvi so v TMS pripravili gostovanje pariške razstave o znanstvenih odkritjih, leta 1953 pa prvo lastno razstavo v prostorih v Bistri. Prav ta je zaradi okrogle obletnice povod za tokratno razstavo.

V sedmih desetletjih so predmete tehniške dediščine na ogled postavili v okviru skoraj 400 razstav. Desetletja so bila osrednja področja raziskovanja in predstavitev gozdarstvo, lov, lesarstvo, energetika, rudarstvo in industrija. V novem tisočletju pa se muzej loteva interdisciplinarnih predstavitev, ki posegajo na področja novih tem zgodovine znanosti in tehnike, kot so medicina, šport, robotika, bionika, svetloba in zvok.

Pregledna razstava poklon soustvarjalcem zgodbe Tehniškega muzeja

Ob današnjem odprtju razstave je obiskovalce nagovorila direktorica TMS Barbara Juršič, več o razstavi pa je povedala muzejska svetnica in vodja projekta Irena Marušič. "Projekt Dobrodošli v Tehniškem muzeju Slovenije ni bil enostaven zalogaj, predvsem zaradi obilice gradiva. Če pri razstavah po navadi zbiramo gradivo, sta bila tokrat največji izziv selekcija in izločanje. V eno zgodbo in na 250 m² je bilo treba strniti 70 let delovanja, 12.000 predmetov, 200.000 enot dokumentarnega gradiva, nešteto dogodkov in programov za obiskovalce različnih ciljnih skupin, medijskih objav in mnenj obiskovalcev. Iz te množice smo poskušali izluščiti tisto, kar nas je zaznamovalo in vplivalo na razvoj muzeja, kot je danes. Ali nam je uspelo, bodo in boste presodili obiskovalke in obiskovalci." Prisotne je v obujanje spominov na dogodku popeljal duo Silence. Odprtja se je udeležil tudi soprog predsednice države Aleš Musar.

Pregledna razstava je poklon vsem soustvarjalcem pisane zgodbe Tehniškega muzeja: zaposlenim, zunanjim sodelavcem, financerjem, podpornikom in seveda obiskovalkam in obiskovalcem, na ogled pa bo do konca leta 2024.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol