Marijana Podhraški | 25. 6. 2023, 20:00

Koliko stane nočitev v nekdanji Titovi vili na Bledu, kdo si je domov odnesel posteljo in kateri slavni glasbenik je zapel osebju?

Profimedia/fotomontaža

Čeprav odmaknjena od blejskega vrveža in skrita na hribčku za bujnim zelenjem ob Blejskem jezeru, bi zanjo težko rekli, da je neopazna. Skozi njeno bogato zgodovino so tu prespali številni svetovni državniki in zvezdniki ...

Da gre za stavbo posebnega pomena, govori že njena velikost. Bela fasada marsikateremu jezerskemu sprehajalcu, sploh tistemu iz tujine, v spomin prikliče ameriško belo hišo, v kateri so od leta 1800 živeli vsi predsedniki ZDA. V vili, proti kateri me je pot peljala rahlo v hrib, nato pa še tlakovana steza skozi park ob njej, je prav tako bival predsednik, čeravno ne ameriški, pa zato nič manj imeniten. 

Šampanjec, cigare in razgled za milijon dolarjev

Po koncu druge svetovne vojne so na območju celotne nekdanje Jugoslavije kot gobe po dežju rasle Titove vile in rezidence s takšnim in drugačnim namenom - od lovskih do morskih, prečudoviti slovenski biser Bled se je kajpak znašel na seznamu želenih Titovih protokolarnih lokacij.

Gradnjo je po že izrisanih načrtih prevzel Plečnikov učenec, arhitekt Vinko Glanz, tudi avtor slovenskega parlamenta. Titu se je mudilo, saj je želel že poleti leta 1947 v njej sprejeti bolgarskega ministrskega predsednika Georgija Dimitrova (pozneje sta tu podpisala t. i. Blejski sporazum o prihodnji združitvi Bolgarije in Jugoslavije v novo balkansko federacijo). Večino od 350 delavcev, ki so delali po 12 in več ur na dan, so sestavljali nemški vojni ujetniki, ti so redno skušali pobegniti z gradbišča, a je bil projekt kljub temu zaključen v roku, navaja Wikipedia.

Poleg izjemnih pogledov na Blejski otok in grad Titova vila, danes hotel s štirimi zvezdicami z imenom Vila Bled, uteleša čas, ko so ob hedonističnem uživanju na večerjah s kaviarjem in šampanjcem usodo svojih narodov krojili nekateri najbolj sloviti možje tistega časa. Od etiopskega cesarja Haileja Selassieja, voditelja Sovjetske zveze Nikite Hruščova, jordanskega kralja Husseina, predsednika indijske vlade Džavaharlala Nehruja, egiptovskega predsednika Gamala Abdela Naserja, japonskega cesarja Akihita do predsednika Severne Koreje Kim II Sunga, dedka današnjega severnokorejskega diktatorja Kim Džong-una. Zaradi navdušenja nad pohištvom v vili je ta s seboj v Severno Korejo med drugimi stvarmi celo odnesel posteljo.

Ko so Titu prišli povedat, da Il Sung prazni apartma, naj bi se, kot pravijo viri, jugoslovanski voditelj odzval z besedami: "Neka nosi, samo da ide." (Naj odnese, samo da gre, op. a.) 

Magnet za posebno vrsto turistov 

Medtem ko čakam na dvigalo, ki me bo odpeljalo v tretje nadstropje, si ogledujem masiven kovinski obesek ključa z vgravirano številko sobe. Ta mi daje vedeti, da sem na poti v časovno kapsulo, kjer ni magnetnih kartic in zaslonov na dotik.

Le kaj me čaka za vrati sobe 302, ene od "31 suit hotela, opremljenih v slogu 50. let prejšnjega stoletja," kot je zapisano na hotelski spletni strani. Ko obrnem ključ, se pred menoj odpre tako velik prostor, da kar osupnem. Sprejemni prostor, delovna soba, na skrajnem koncu apartmaja še spalnica in kopalnica - pa tu je gotovo bival sam Tito, pomislim, ko vstopam, nekaj trenutkov sploh ne vem, kam bi se najprej dala. V prvih dveh prostorih prevladujejo stoli in naslanjači, vse se zdi nared za kakšno pomembno srečanje v živo ali celo konferenco predsedstva vlade.

Večina pohištva je v rdeči barvi, tudi karnise zaves, prekrasne preproge in tepisoni, tu in tam na belih stenah visijo okrasni porcelanasti krožniki s kitajskimi motivi in oljne slike s slovenskimi gorami in kozolci. Ne bi bila presenečena, če bi se že naslednji trenutek od nekod pojavil najbolj slavni agent vseh časov James Bond s kozarcem svojega kultnega "pretresenega, ne mešanega" martinija v roki ...

"Preveč razburljivo, da bi zamudili takšen hotel, kot ga imajo na Bledu v Sloveniji, brezčasna eleganca, glamur ter duh Titove ere ujet v odlični Vili Bled," je o hotelu na Tripadvisorju navdušeno zapisal ameriški obiskovalec. Med gosti hotela tudi drugače prevladujejo Američani in Angleži, ki jih zgodovina Jugoslavije ter kult osebnosti karizmatičnega diktatorja s prefinjenim okusom zelo fascinira. 

Stopnišče hotela je iz braškega marmorja.

Vprašanje ostaja: sem dobila predsedniški apartma?

Klic na recepcijo (z mobilnega telefona) mi razkrije naslednje: "Ne, gospa, to ni predsedniški apartma, ta se sicer nahaja na istem nadstropju, le malo naprej od vas." Predsedniški apartma, ki meri več kot 100 kvadratnih metrov, je dolga leta pripadal Titu, zaradi takratnih varnostnih zahtev ta nima ne balkona ne terase, a njegovo okno ponuja enega najbolj izjemnih pogledov na Blejsko jezero. Še danes je v njem originalno leseno ogrodje postelje, na kateri je Tito ležal po operaciji trebuha leta 1951. Kot še izvem, se natančno dve nadstropji pod mano nahaja nekdanja Titova delovna soba, v njej so še vedno njegova originalna pisalna miza, telefon in namizna svetilka. Ena od originalnih pisalnih miz se nahaja tudi v pritličju hotela, na njej je celo računalnik, nekaj, kar Tito v svojih časih gotovo še ni uporabljal.

In končno še cene: nočitev v apartmaju moje velikosti, s pogledom na park in gozd, a brez pogleda na jezero, je okrog 270 evrov na noč, zajtrk na terasi jedilnice s pogledom na jezero in otok je vključen v ceno.

Pogled na jezero bo k ceni nočitve dodal približno 60 evrov, kar pomeni, da bo znesla okrog 330 evrov.

Paul McCartney je osebju zapel, kaj pa Esmeralda?

Poleg velikih političnih osebnosti 20. stoletja, ki so se mudili na obisku pri Titu, je v knjigi gostov Vile Bled zabeleženih kar nekaj slovitih imen. Med njimi je "beatle" Paul McCartney, ki je tu prespal eno noč s svojo takratno ženo Heather Mills. Zjutraj pred odhodom je basist legendarne skupine iz britanskega Liverpoola namesto fotografiranja osebju pred vhodom v pozdrav raje zapel. Tudi novi britanski kralj Karl III. (takrat še princ Charles) naj bi tu prenočil, prav tako slavna italijanska filmska igralka Sophia Loren, Titova bolj redna gostja v njegovi vili na Brionih.

Tega, ali je bila med osebjem v eni od ameriških delegacij v letih 1995 in 1996 Monica Lewinsky, mi v hotelu niso mogli potrditi. Je pa tu po pisanju medijev prespala nepozabna kraljica slovenskih src Esmeralda, zvezdnica mehiških telenovel Leticia Calderón.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol