N. V. | 7. 10. 2023, 07:33

Upokojitvena starost se utegne zvišati – pri katerih letih bomo lahko šli v pokoj?

Profimedia

Če želimo ohraniti pokojninski sistem, bomo morali delati dlje, pravijo na ministrstvu za delo.

Na ministrstvu za delo pripravljajo predlog nove pokojninske reforme. Ena od novosti naj bi bila, da se v prihodnosti ne bi več upokojevali pri 65 letih, pač pa s 67 leti.

Kdaj naj bi začela veljati višja upokojitvena starost?

Cilj je, da bi poslanci zakon potrdili do konca prihodnjega leta. Starostno upokojitev bi lahko pričeli podaljševati leta 2028, vsako leto po 3 mesece. Še vedno naj bi sicer delali 40 let. Upokojitvena starost pa bila višja za tiste, ki ne izpolnjujejo tega pogoja.

Na ministrstvu v izhodiščih predlagajo več ukrepov za spodbujanje delovne aktivnosti starejših. Tako bi denimo nadaljevali izplačevanje 40-odstotnega oziroma 20-odstotnega dela starostne pokojnine za delo po dopolnjenem 40. letu pokojninske dobe. Bi pa za nadaljevanje dela tudi po izpolnjenih pogojih za upokojitev treba bilo po novem pridobiti soglasje delodajalca.

Je višja upokojitvena starost res potrebna?

Na ministrstvu za delo opozarjajo na naslednje dejstvo: čez dobrih 20 let bo v Sloveniji živelo kar 30 odstotkov ljudi, starejših od 65 let. Če želimo ohraniti pokojninski sistem, bomo morali delati dlje.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Gospodarstveniki so glede na demografske trende v Sloveniji in pristope drugih evropskih držav dvig upokojitvene starosti pričakovali. V nasprotnem primeru bi morali dvigniti prispevno stopnjo, kar bi še dodatno obremenilo podjetja. Kljub temu pričakujejo še nadaljnjo razpravo, saj je na mizi več možnih scenarijev.

Višja upokojitvena starost ni edini predlog ministrstva

Poleg višje upokojitvene starosti je na mizi tudi predlog, da bi pri izračunu višine pokojnine upoštevali 40 let in ne več najboljših 24. Več bi za pokojnine po novem prispevali delodajalci, delavci pa manj. Vse našteto so za zdaj predlogi, ki pa bodo šli v nadaljnjo obravnavo in usklajevanje z drugimi ukrepi, poroča Data.

Feketija: želi si uskladitve z drugimi reformami

Državni sekretar na ministrstvu za delo Igor Feketija je sicer prepričan, da bi bilo treba spremembe tako na pokojninskem področju kot na področju dolgotrajne oskrbe in zdravstva pripravljati skupaj. Obžaluje, da njihova priprava ne poteka usklajeno. Zakon o dolgotrajni oskrbi je namreč že sprejet, priprava zdravstvene reforme bo po pričakovanjih hitreje stekla po imenovanju nove ministrice za zdravje, pogajanja o pokojninski reformi pa se s socialnimi partnerji niso še niti prav začela. Upa, da bodo te strukturne reforme medsebojno povezane in usklajene.

Trenutni pogoji za upokojitev

Pogoji za upokojitev – trenutno mora delavec, ne glede na spol, hkrati izpolnjevati pogoja starosti in pokojninske dobe:

  • starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa,
  • ali starost 65 let in najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Mogoče se je sicer upokojiti že prej, in sicer v naslednjih primerih:

  • zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je posameznik skrbel v prvem letu njegove starosti, ki ima državljanstvo Republike Slovenije,
  • služenja obveznega vojaškega roka – velja samo za moške,
  • vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti,
  • dela na delovnih mestih na katerih se je zavarovalna doba štela s povečanjem in
  • zaradi osebnih okoliščin, pogojenih z zdravstvenim stanjem, zaradi katerih so bile te osebe do 31. decembra 1999 upravičene do štetja zavarovalne dobe s povečanjem, kasneje pa do prištete dobe.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol