STA/P.M. | 23. 4. 2023, 16:05

V Ljubljani že kmalu na ogled dela enega največjih svetovnih slikarjev

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Predstavljene bodo njegove grafike, ki so bile navdih tudi Pablu Picassu in naši Ivani Kobilci. 

V Narodni galeriji bo od 26. aprila do 30. julija na ogled razstava Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra. Rembrandta Harmenszoona van Rijna (1606-1669) uvrščamo med največje umetnike vseh časov, poleg oljnih slik je ustvaril številne grafike - več kot 300.

Vključitev drugih del

Razstava v slovenski prestolnici bo združila 43 grafik, dve njegovi matrici ter 14 umetnin njegovih sodobnikov in poznejših mednarodnih umetnikov, ki jim je bil stari mojster za vzor, med drugim deli Jamesa Abbotta McNeilla Whistlerja in Pabla Picassa.

Kustosinji pregledujeta Rembrandtove grafike na eni evropskih razstav.

Kustosinji pregledujeta Rembrandtove grafike na eni evropskih razstav.

Profimedia

Vsa dela so iz zbirke Muzeja Rembrandtova hiša iz Amsterdama. Pregled mojstrovega vpliva na razstavi bo dopolnil izbor desetih umetnin iz zbirke Narodne galerije; med drugim bodo v razstavo vključena dela Martina Johanna Schmidta, Ivane Kobilca in Zorana Mušiča.

Na ogled tudi slavna Školjka

Po besedah kustosa Jochema van Eijsdena je bil nizozemski slikar Rembrandt mojstrski inovator. Kot umetnik je nenehno iskal nove možnosti in nove rešitve za pripovedovanje zgodb. Tako bodo predstavili tudi vpliv, ki ga je imel veliki umetnik na poznejše generacije slovenskih umetnikov. Predstavljena bo tudi grafika Školjka.

Školjka je mojstrovo edino tihožitje v grafični tehniki.

Školjka je mojstrovo edino tihožitje v grafični tehniki.

Profimedia

Njegove grafike so sicer zelo raznolike, od velikih do majhnih in od sumarnih skic do umetelno dodelanih prizorov.  Kot je v katalogu, ki spremlja razstavo, zapisal van Eijsden, so bile njegove slike v nekaterih obdobjih manj priljubljene, grafike pa so bile dejansko vedno visoko cenjene.

Rembrandt je preučeval ljudi, živali in stvari na ulici, na podeželju in v svojem ateljeju. Veliko njegovih grafik daje vtis, da neposredno prikazujejo, kar je gledal.  

Izjemen kontrast med svetlobo in temo

V Narodni galeriji bo med drugim razstavljena jedkanica Avtoportret v krzneni kapi iz leta 1631. Okrog leta 1640 se je Rembrandt začel zanimati tudi za krajine. Ustvaril je različne vrste jedkanic s krajinami, ki so se navezovale na njegove sprehode v okolici Amsterdama.

Kristusa privedejo pred ljudstvo, 1655.

Kristusa privedejo pred ljudstvo, 1655.

Muzej Rembrandtova hiša, Amsterdam

V tem razdelku bo med drugim predstavljana jedkanica Koča ob kanalu s pogledom na Ouderkerk (ok. 1645). Na ogledu bodo tudi Trije križi (1653) ter dve verziji motiva Kristusa privedejo pred ljudstvo. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol