4. 10. 2023, 18:01 | Vir: STA

Vlada ministrstvu naročila zmanjšanje stroškov službenih potovanj

Borut Živulovič/Tina Kosec/Žiga Živulović j.r./Bobo

Zadnje čase so pod drobnogledom potovanja številnih politikov. Za pot v tujino namreč zapravljajo ogromne vsote denarja.

Vlada je sklenila, da naj ministrstvo za javno upravo, v sodelovanju z ministrstvom za finance, do konca leta pripravi načrt za zmanjšanje materialnih stroškov službenih potovanj za najmanj 15 odstotkov, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Službena potovanja politikov pod drobnogledom

Sklep je vlada sicer sprejela po več javnih kritikah na račun odločitve ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, da se s štirimi sodelavkami ministrstva udeleži junijskega foruma o trajnostnem razvoju v New Yorku. Za službeno pot vseh udeleženih je namreč država odštela nekaj več kot 33 tisoč evrov, smo poročali. Ministrica je takrat kritike o neupravičenosti udeležbe sodelavk ministrstva zavrnila, stroške pa ocenila kot razumne.

Danes je dodatno pojasnila, da je temeljit pregled pokazal, da glede službene poti v New York obstaja "nekaj organizacijskih težav", ki so jih že začeli odpravljati, smo poročali na spletnem mediju Metropolitan.si. Hkrati so ugotovili tudi sume o nepravilnostih pri izdaji njene letalske karte, zato so že stopili v stik z agencijo, ki je letalsko vozovnico prodala. Če pri agenciji ne bodo naleteli na sodelovanje, pa so po besedah ministrice pripravljeni tudi iti v tožbo.

Borut Živulović/Bobo

V stranki SDS so sicer napovedali vložitev interpelacije zoper ministrico, med drugim tudi zaradi visokih stroškov službene poti v New York.

Nedavno pa so bila pod drobnogledom tudi službena potovanja premierja Roberta Goloba. Nekateri mediji in poslanka SDS Jelka Godec sta mu očitala previsoke stroške najema letala za kabinet, smo poročali. Očitki so leteli na incident ob avgustovskih poplavah, ko se je premier odločil za predčasno vrnitev z dopusta, ponj pa so poslali najeto letalo. Stroški poti iz Grčije so znašali 14.900 evrov.

Borut Živulovič/Tina Kosec/Bobo/fotomontaža