N. V. | 18. 3. 2023, 20:00

Spolno delo na črno: najboljši vir zaslužka med študenti? Študentski servisi jim obračajo hrbet

Profimedia/fotomontaža

Raziskali smo: so slovenski študentski servisi pripravljeni izdati napotnico polnoletni osebi za študentsko delo v industriji za odrasle – na primer erotični plesalec, plesalec v nočnem klubu, erotični maser/maserka?

Konec februarja je organizacija Dobra družba na slovenske študentske servise naslovila odprto pismo z jasnim vprašanjem: so pripravljeni izdati napotnico polnoletni osebi za študentsko delo v industriji za odrasle – na primer erotični plesalec, plesalec v nočnem klubu, erotični maser/maserka?

Organizacija se ukvarja z opolnomočenjem dela na področju komercialnih oblik spolnosti. Borijo se, da bi bila tovrstna dela v družbi obravnavana s spoštovanjem in dostojanstvom, spolni delavci bi si po njihovem mnenju zaslužili enake delovne in socialne pravice ter varnost pri delu. Tudi študentski spolni delavci.

Študentsko seksualno delo

Študentsko seksualno delo je aktualen pojav po vsem svetu, o katerem mediji v zadnjih letih vse pogosteje poročajo, tudi v Sloveniji. To, da so si pridelali dodaten zaslužek z najstarejšo obrtjo, je bila praksa mladih ljudi tudi v prejšnjih režimih. Celo ustvaril se je stereotip o študentskih seksualnih delavkah – predvsem iz štajerske pokrajine.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia/fotomontaža

V dobi digitalizacije, ko za zaslužek ni več nujno potreben osebni stik, se je seksualno delo še veliko bolj razširilo. Spomnimo na družbeno omrežje Only Fans, kjer dekleta – tudi mnoge Slovenke – služijo denar s tem, da zaračunajo za dostop do njihovega profila, na katerem objavljajo seksi in razgaljene fotografije. Nedavno smo poročali o finančni domini, ki dobiva denar in druga darila od moških, ki jih vzburja, če jih nekdo finančno izkorišča. Pojavile so se nove oblike seksualnega dela, ki ne zahtevajo fizičnega stika s stranko.

Vse več dokazov kaže na vpletenost študentov v seksualno industrijo. "V seksualno delo se podajajo tako slovenski kot tuji študentje, ki se preživljajo sami. Med študentskimi spolnimi delavci so takšni, ki si želijo med študijem ustvariti dodaten dohodek, in takšni, ki med študijem opravljajo to obrt kot primarno – to so v Sloveniji zlasti tuji študenti," z organizacije pojasnjujejo v odprtem pismu.

Zaščita študentskih spolnih delavcev

Kljub temu je študentsko seksualno delo še vedno premalo raziskano, manjkajo pa tudi neposredna poročila vpletenih oseb iz prve roke. "S tem obstaja nevarnost, kaj se na trgu dejansko dogaja, v kakšnem položaju so mladi, ki se odločijo za to delo," pojasnjujejo v Dobri družbi.

Profimedia

Študenti, ki imajo tradicionalno kronične težave s pomanjkanjem denarja, delo po navadi iščejo prek študentskih servisov. Čeprav v odprtem pismu pišejo, da so na študentskih servisih že naleteli na ponudbo za delo v striptiz klubu, pa jih zanima, ali izdajajo napotnice tudi za druge oblike spolnega dela. Na tak način, menijo, bi študentje lahko varno in odgovorno opravljali tovrstna dela.

"Dejstvo je, da študentje seksualno delo opravljajo ter da se bodo vedno našli takšni, ki ga bodo, ne glede na mnenje drugih. Pomembno je, da to počnejo na zakonit in varen način. Z zagotavljanjem izobraževanja, ekonomskih virov in strokovne podpore tem posameznikom lahko preprečimo, da bi bili izkoriščeni ali izpostavljeni škodljivim situacijam," navajajo.

Medtem ko lahko s spolnim delom študentje hitro in dobro zaslužijo, obstajajo tudi številne nevarnosti, pred katerimi želijo mlade zaščititi, zaščita študentskega servisa bi po njihovem mnenju lahko to omogočala.

Odgovor študentskega servisa

Čeprav so v organizaciji Dobra družba pismo naslovili na vse študentske servise v Sloveniji, so odgovor dobili le od e-Študentskega servisa. 

Fotomontaža

Podpirajo aktivnosti organizacije v zvezi z navedeno problematiko, a kljub temu ne objavljajo prostih del, ki se nanašajo na erotično delo: "Za ta dela na e-Študentskem Servisu ne izdajamo napotnic in nanje ne napotujemo dijakov in študentov." Zelo redko od delodajalcev prejmejo povpraševanje po objavi teh del.

Če verjamemo odprtemu pismu, da v Sloveniji spolno delo opravljajo študentje, lahko zaključimo, da to počnejo brez zaščite in na črno, čeprav bi lahko s podporo študentskih servisov opravljali povsem zakonito.

"Takšno delo se lahko zakonito opravlja tudi znotraj študentskega dela"

Pomembno je poudariti, da je delo v industriji za odrasle v Sloveniji zakonito za vse posameznike, ki so starejši od 18 let in imajo v Sloveniji veljaven status. Za vsako opravljanje dela mora obstajati pravna podlaga, na podlagi katere se lahko delo zakonito opravlja.

Študentje lahko opravljajo začasno in občasno delo le na podlagi napotnice zavoda ali pooblaščene organizacije, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom. Torej je za študente edini legalen način opravljanje spolnega dela, če ga opravljajo prek študentske napotnice.

Zanimalo nas je, kaj o tem pravijo na ministrstvu za delo – ali menijo, da naj študentske spolne delavce zaščiti študentski servis ali poznajo alternativo?

Predstavnica za odnose z javnostmi Aleksandra Klinar Blaznik nam je skozi mnoge člene ustave pojasnila, da lahko delo v industriji za odrasle zajema različne okoliščine oziroma različne vrste opravljanja dela, za katere je potrebno preveriti, da ne pomenijo kaznivega dejanja zlorabe prostitucije v skladu s kazenskopravno zakonodajo oziroma niso v nasprotju z ustavo, prisilnimi predpisi ali z moralnimi načeli. Torej, študentski servisi bi pred objavo prostega (spolnega) dela morali dopustnost dela presojati v okviru kazenskopravnih predpisov. 

Profimedia

Če bi bile okoliščine spolnega dela v nasprotju s kazenskim zakonikom oziroma nedopustne v skladu z obligacijskim zakonikom, potem se delo ne more zakonito opravljati, ne glede na pravno podlago – torej delovno razmerje, začasno in občasno delo dijakov in študentov, začasno in občasno delo upokojencev, podjemna pogodba ... Takšna dejanja bi morali naznaniti organom pregona – policiji oziroma državnemu tožilstvu – saj gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. 

"Če pa ne gre za opravljanje dela, ki bi nasprotovalo ustavi, prisilnim predpisom ali moralnim načelom, potem se lahko takšno delo zakonito opravlja tudi v okviru študentskega dela," je dejala za portal Metropolitan.si.

Na vprašanje, ali se na ministrstvu zavedajo, da študentje spolno delo v Sloveniji opravljajo, a jih pri tem ne zaščiti študentski servis, ni odgovorila.

Kaj menite vi, bi študentski servisi morali izdajati napotnice za spolno delo?

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.