A. B. | 30. 8. 2022, 18:29

Število otrok s posebnimi potrebami v Sloveniji narašča: bodo v vrtce sprejeti vsi?

Profimedia

V obdobju trinajstih let se je vključenost otrok s posebnimi potrebami v javne vrtce v prestolnici povečala za 280 odstotkov, v naslednjem šolskem letu pa se število in delež teh otrok še povečuje. 

V šolskem letu 2022/2023 se bo v ljubljanskih osnovnih šolah skupaj izobraževalo 26.554 osnovnošolcev v 1179 oddelkih, kar je 11 osnovnošolcev manj kot lani.

V vrtce pa bo vključenih 13.069 otrok, 238 manj kot lani. Pred začetkom šolskega leta so v aktivu ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol predvsem veseli, da pouk začenjajo v učilnicah, v živo.

V šolah kar osem več oddelkov kot lani 

V javnih šolah na območju Mestne občine Ljubljana (Mol) se bo v prihajajočem šolskem letu izobraževalo 25.356 otrok, razporejeni pa bodo v 1126 oddelkov, kar je osem več kot lani, je na novinarski konferenci pojasnila vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje mestne uprave Marija Fabčič.

Profimedia

V javne šole bo vključenih 183 otrok beguncev iz Ukrajine. Na domu se bosta šolala 202 učenca v javnih šolah in 56 učencev v zasebnih šolah. Glede na lansko leto pa se bo za 55 učencev povečalo skupno število prvošolcev, in sicer se bo 2856 prvošolcev šolalo v 129 oddelkih šol na območju občine.

Kakšno bo stanje v vrtcih? 

Medtem bo ljubljanske javne vrtce obiskovalo 13.069 otrok. Vrtci so sicer za šolsko leto 2022/2023 prejeli 3027 vlog za vpis otrok, od tega 2627 vlog za prvo starostno obdobje in 400 za drugo starostno obdobje.

Do 25. avgusta so vrtci že sprejeli 2970 otrok, vpis pa je bo besedah Fabčičeve potekal skladno s pričakovanji, saj so v vrtce sprejeli 97 odstotkov vpisanih otrok. Med vpisanimi otroci je tudi 34 otrok beguncev iz Ukrajine.

Profimedia

Na centralnem čakalnem seznamu je trenutno 68 čakajočih otrok, od tega 65 iz prvega in trije iz drugega starostnega obdobja. Večina otrok prvega starostnega obdobja čaka točno določeni vrtec, še niso stari 11 mesecev ali imajo stalno bivališče v ljubljanski občini z enim staršem. 31 otrok je iz drugih občin in čakajo točno določeni vrtec, trije otroci pa so na zadnjem mestu, saj so starši že več kot trikrat zavrnili ponujeno prosto mesto. Vsi trije otroci iz drugega starostnega obdobja čakajo točno določeni vrtec in so iz drugih občin.

Na občini ocenjujejo, da bodo glede na trenutno razpoložljivost 320 prostih mest v vseh programih v vrtec sprejeti vsi otroci, razen če starši želijo otroka vpisati v točno določen vrtec oziroma enoto vrtca, je še pojasnila.

Bistveno povečalo se je število otrok s posebnimi potrebami in rizičnimi dejavniki 

Fabčičeva je izpostavila otroke s posebnimi potrebami in rizičnimi dejavniki v vrtcih, saj se je njihovo število bistveno povečalo.

V obdobju od 2009 do leta 2022 se je vključenost otrok s posebnimi potrebami v javne vrtce Mola povečala za 280 odstotkov, v naslednjem šolskem letu pa se število in delež teh otrok še povečuje.

V aktivu ravnateljev osnovnih šol Ljubljane pred začetkom šolskega leta sporočajo, da bodo v šolah skrbeli za varno okolje, večkrat izvajali pouk na prostem, učence spodbujali, naj se udeležujejo različnih tekmovanj, nudili podporo ranljivim učencem in delovali na področju duševnega zdravja ter iskali bomo nove oblike dela, da bodo pri učencih nadomestili primanjkljaje v znanju.

Profimedia

Pri vsem tem pa potrebujejo "pedagoški mir", je danes povedala predsednica aktiva ravnateljev OŠ in ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jelovšek.

Za otroke bo poskrbljeno tudi na cestah

Na cestah pa bodo za otroke ljubljanskih osnovnih šol in vrtcev skrbeli policisti, redarji in številni prostovoljci. Policisti Policijske uprave Ljubljana bodo v okolicah šol merili hitrost vožnje in nadzirali otroke, ki v šolo prihajajo s kolesi in skiroji, je povedal direktor PU Ljubljana Damjan Petrič. Ljubljanski župan Zoran Janković pa ob tem starše prosi, naj bodo s svojim ravnanjem v prometu otrokom zgled.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.