23. 6. 2022, 18:38 | Vir: STA

Zavajal: sumljivi "doktor" Oskar obsojen

Slika je simbolična.

Profimedia

Do obtožbe Keleminovića je prišlo po smrti Ajdovke Ave Curk, ki je umrla pred nekaj manj kot devetimi leti.

Franja Keleminovića oziroma doktorja Oskarja je sodni senat Okrožnega sodišča v Novi Gorici oprostil obtožbe za kaznivo dejanje mazaštva ter spoznal za krivega kaznivega dejanja oderuštva. V tem delu je bil obsojen na pogojno zaporno kazen dveh let zapora oziroma preizkusno dobo dveh let. Plačati bo moral tudi visoko denarno kazen.

Predsednik sodnega senata Igor Majnik je odločil, da bo moral plačati dobrih 78.000 evrov denarne kazni, vrniti nezakonito pridobljenih 21.900 evrov ter pokriti del sodnih stroškov.

Majnik je dal odgovore na dva očitka zagovornika Romana Završka, ki je v celotnem postopku branil Keleminovića. Glede očitka, da so bile obtoženemu kršene človekove pravice, ker ni imel prevajalca, je povedal, da se je v kazenskem postopku prevajalcu sam izrecno odpovedal.

Glede napačne letnice srečanja med pokojno Avo Curk in Keleminovićem pa je dejal, da je bila le enkrat napačno zapisana v modificirani obtožnici, v ustni predstavitvi pa jo je tožilka pravilno navedla.

Do obtožbe Keleminovića je prišlo po smrti Ajdovke Ave Curk, ki je umrla pred nekaj manj kot devetimi leti.

Umrla zaradi pripravkov in klistirjev

Državna tožilka Damjana Bandelj je v obtožnico zapisala, da naj bi do smrti bolnice z rakavim obolenjem prišlo zaradi jemanja zeliščnih pripravkov, izvajanja klistirjev in drugih načinov "zdravljenja" doktorja Oskarja.

To pa ni edina zadeva, zaradi katere novogoriško sodišče obravnava Keleminovića. V drugi obtožbi mu je državno tožilstvo očitalo ponarejanja listin, ker naj bi predložil lažno diplomo ene od univerz v Odesi v Ukrajini.

Tam so ga namreč neuspešno iskali v evidenci njihovih nekdanjih študentov oziroma diplomantov.

Tudi ta zadeva se je danes zaključila z obsodilno sodbo. Sodnica Andrejka Luznik ga je spoznala za krivega kaznivega dejanja ponarejanja listin in mu dosodila tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo leta in pol.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord