N. V. | 14. 7. 2023, 20:00

Zemljevid: iščete osvežitev v naravi? To so naravna kopališča v Sloveniji, kjer je kopanje dovoljeno (preverite le, kakšna je kakovost vode)

Bobo

Pripravili smo zemljevid, ki prikazuje, v katerih rekah in jezerih se lahko kopate in kakšna je tam kakovost vode to poletje.

Preživljamo zelo vroče poletje, zato je iskanje osvežitve v naravi nepogrešljivo. Pa veste, v katerih naravnih kopališčih se je v Sloveniji dovoljeno kopati? Da bi vam olajšali izbiro, vam predstavljamo interaktivno karto kopalnih voda, kjer lahko preverite označena kopališča ter tudi kakovost vode:

Uredništvo

Kopajte se le v kopalnih vodah, ki so označene na zemljevidu, saj tam v času kopalne sezone Nacionalni inštitut za javno zdravje spremlja kakovost kopalne vode. Na nenadzorovanih površinskih vodah se kopanje ne priporoča. 

Kopanje v severnoprimorski regiji

V severno-primorski regiji se je dovoljeno kopati v rekah Nadiža, Soča in Idrijca, na katerih je določenih sedem kopalnih območij. Mikrobiološka razvrstitev kopalnih voda v razrede kakovosti za obdobje 2019-2022 kaže, da je:

  • odlična kopalna voda v krajih: Soča pri Čezsoči, Soča pri Tolminu I, Soča pri Tolminu II, Soča v Kanalu in Soča pri Solkanu;
  • dobra kopalna voda v krajih: Nadiža v Robiču, Nadiža v Podbeli in Logjeh ter Idrijca v Bači pri Modreju.
Uredništvo

Kopanje v južnoprimorski regiji

V južnoprimorski regiji so vse kopalne vode primerne za kopanje in je večina od njih že od leta 2013 razvrščena v razred mikrobiološke kakovosti 'odlična'. Izjema je kopalna voda Kopališče Žusterna, ki je zaradi dogodka fekalnega onesnaženja v letu 2019 razvrščena v razred mikrobiološke kakovosti 'zadostna'.

Uredništvo
Uredništvo
Uredništvo

Kopanje v gorenjski regiji

Vse kopalne vode na Gorenjskem so primerne za kopanje in od leta 2013 dalje razvrščene v razred mikrobiološke kakovosti 'odlična'.

  • Na reki Kolpi so v razred 'odlično' razvrščena kopalna območja Prelesje-Kot, Učakovci-Vinica, Adlešiči in Podbrežje-Fučkovci,
  • v razred 'dobro' kopalna območja Sodevci, Radenci, Damelj, Dragoši – Griblje in Podzemelj
  • ter v razred 'zadostna' kopalno območje Primostek.
Bobo
  • Na reki Krki sta kopalni območji Krka Straža in Žužemberk razvrščena v razred 'dobro'.
  • Kakovost vode v kopalnem območju Kolpa Primostek je 'zadostna', pri čemer je percentilna vrednost intestinalnih enterokokov na skrajni zgornji meji.

Kopanje v dolenjski regiji in Beli krajini

V dolenjski regiji in Beli krajini se je dovoljeno kopati na 12 kopalnih območij na rekah Kolpa in Krka

Uredništvo
Uredništvo

Nasveti za kopanje v naravnih kopališčih

Ne kopajte se po močnem dežju, saj se zaradi padavinskega spiranja površin v zaledju kopalnih voda (kmetijskih, cest …) in vdora padavinskih in odpadnih komunalnih vod lahko poveča mikrobiološka in kemijska onesnaženost vode. Ob nenadnem poslabšanju vremena pojdite čim prej iz vode.

Nevarnost poškodb in utopitev je možna zaradi povečanega pretoka vode (motnost vode, brzice, plavajoči predmeti v/na vodi idr.), na morju pa zaradi visokih valov in tokov pri plimovanju.

Med plavanjem ne požirajte vode, kar velja zlasti za otroke. Kopalna voda ni pitna in je ne uporabljajmo za pitje in pripravo hrane. Po kopanju se oprhajte s pitno vodo.

Bobo

Zaradi nizkih temperatur vode vstopajte v vodo postopoma in ne pregreti. Pred skakanjem v vodo se prepričajte o vidljivosti do dna ter ustreznosti globine in dna izbranega mesta.

Okužba z virusom mišje mrzlice je povezana z izpostavljenostjo izločkom glodavcev pri dejavnostih v naravi, tudi kopanju. Zato bodite na bregovih kopalnih območij in naravnih kopališč pozorni na morebitno prisotnost izločkov glodavcev in se jih izogibajte. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol