J. Z. | 9. 8. 2022, 20:00

Zmagovalci zloglasne olimpijade, ki se je odvijala ob divjanju požara na Krasu: "Samo tako bomo dobili nove operativce"

Rok Hribar/fotomontaža

Ob neverjetnem uspehu slovenske ekipe so se nekateri spraševali, zakaj se je tekmovanje odvilo kljub naravni katastrofi. A njihov mentor je jasen: tudi med tekmovanjem so ekipe ves čas pomagale pri gašenju, takšni dogodki pa so ključni, da mladi vztrajajo pri tem požrtvovalnem delu. 

Gasilci niso aktivni le v intervencijah in gašenju požarov. Prosti čas namenjajo izobraževanju mladih, da bo tudi v primeru naslednje naravne katastrofe dovolj ljudi, ki bodo brez premisleka priskočili na pomoč sodržavljanom v stiski.

Eden takih je tudi 21-letni Sebastjan Zdešar, eden od dveh mentorjev mlade ekipe gasilcev Drenov Grič – Lesno Brdo, ki je na nedavni gasilski olimpijadi dosegla za Slovence skoraj nepredstavljiv uspeh – prvo zmago.

Rok Hribar

Ker je gasilska olimpijada v Celju potekala ravno v času obsežnih požarov na Krasu, so gasilci tudi med olimpijado odhajali v boj z ognjenimi zublji. 

"Vse te olimpijade so odličen trening za mlade, da lahko postanejo operativni gasilci. Med operativci v našem prostovoljnem gasilskem društvu so večinoma mladi in tudi zato nam olimpijade in treningi mlajših ekip, pri katerih vadimo različne veščine, pridejo prav, da pozneje znajo pomagati pri operativnem delu – gašenju požarov," je za Metropolitan pojasnil Zdešar.

Med mladimi veliko interesa 

Pravi, da je predvsem na vaseh še vedno veliko interesa mladih, da se pridružijo gasilskim vrstam. "Pri nas je to še vedno stvar dobre volje, da za društvo in dobro celotne družbe čim bolj pripomoremo k dobrobiti v vasi in za vse njene prebivalce," je dejal mladi gasilec.

"Svoj prosti čas posvečamo vajam, tudi za olimpijado smo koristili svoj dopust, da smo lahko mladim omogočili to izkušnjo. Da lahko vadijo in se dokažejo, s tem pa dobijo motivacijo za prihodnje delo v gasilskih vrstah," je dejal. 

V domačem gasilskem društvu sicer na srečo nimajo veliko intervencij, zato lahko več časa namenjajo učenju in prenašanju znanja na najmlajše.

"Delo z mladimi prinaša mlade operativce. Društvo tako ne bo nikoli izumrlo, nikoli nam ne bo zmanjkalo gasilcev, če svoje znanje in čas namenjamo najmlajšim. Te vabimo že v osnovni šoli, da se nam pridružijo," je dejal eden od mentorjev zmagovalne ekipe. 

Rok Hribar

Stavili na mlajše tekmovalce 

V Celju je tekmovalo več kot 2600 gasilcev iz 20 držav, takšnega uspeha pa slovenske ekipe še niso dosegle. "Naše društvo je bilo doslej že na štirih olimpijadah in na vsakem nastopu se nam je nekaj ponesrečilo. Če nam tokrat ne bi uspelo, bi se mogoče malo vdali v usodo, ampak zmaga nam daje nov zagon. Končno nam je uspelo, zato smo zelo ponosni," pripoveduje Zdešar. 

Rok Hribar

Mladi tekmovalci so se pomerili v skoku čez bazen in skoku v višino, nato so se morali  splaziti čez rov in opraviti še nekaj nalog. Na koncu so morali odložiti različna orodja, ki so jih morali prepoznati.

Nad njihovim uspehom so bili navdušeni tudi sovaščani, ki so jim pripravili velik sprejem. 

Rok Hribar

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol